Kozara na slikarskom platnu

Učesnici Šeste likovne kolonije „Sreten Stojanović“ uveliko rade i već se vidi šta je svakom pojedinačno bila inspiracija i kakva će djela ponuditi ovaj saziv likovne kolonije na Kozari.
Među učesnicima su članovi avangardne grupe „Protok“ i gosti, profesori Branko Miljuš i Veso Sovilj. Na koloniji je 11 akademskih slikara i svi su jednoglasni u ocjeni da imaju odlične uslove za rad.
Zvjezdana Veselinović je istakla da je započela da radi dvije slike.
– Zadovoljna sam onim što sam smislila, a uglavnom je na mene uticala prethodna kolonija u Bratislavi, sa koje sam upravo stigla. U okviru tog simpozijuma je bio reli oldtajmera, što me je fasciniralo. Ko god posjeduje jedan takav automobil, tako se i obuče, pa to bude jedna velika predstava koja je inspirativna za umjetnike – rekla je Zvjezdana Veselinović.
Ona dodaje da veoma rado radi u timu, pogotovo zato što su ostali učesnici uglavnom kolege sa kojima je studirala.
Jedan od najvrednijih je Bojan Stevanić, koji takođe radi dvije slike.
– Slike su rađene akrilom i po skicama koje sam ranije uradio. Bavio sam se multiplikacijom, pa sam isijecao šablone i prenosio na platno, što je vezano za grafički dizajn i animaciju, kojom se bavim pored slikarstva. Iako slike nemaju određenu temu, mogu se staviti u kontekst ambijenta gdje nastaju – kaže Stevanić.
Počasni gost
Profesor Branko Miljuš, kao počasni gost kolonije, nimalo ne zaostaje za mladim umjetnicima.
– Kad se rodi neka ideja, mi se moramo rastati, tako da radim i noću kako bih ispunio svoj plan. Inspiracije ima i previše. Vidim da su taj moj savjet poslušale i mlađe kolege, pa svaki trenutak koriste da rade – rekao je Miljuš.
Glas Srpske