Kreativni kutak u borovoj šumi

Poslije kratkog vremena prilagođavanja planinskim uslovima, osam učesnika osmog saziva Likovne kolonije „Sreten Stojanović“ juče je ekipa „Glasa Srpske“ zatekla u radnoj atmosferi.

Svako je sebi našao neki kutak gdje slika i na platno prenosi utiske koje je ponio sa sobom ili one koje neposredno prima u sredini u kojoj se nalazi.

Goran Despotovski iz Novog Sada kaže da je prvi put u ovom dijelu regiona i oduševljen je Kozarom, borovom šumom i ljudima.

– Ono što trenutno radim kod mene nikad ne mora da bude teren gde se nalazim, nego se to poklapa sa opštim pejzažem jer svako od nas nosi svoju poetiku – rekao je Despotovski.

Dodaje da je često učestvovao u radu kolonija, međunarodnih i domaćih.

I slikar Vlado Rančić iz Novog Sada slaže se da su uslovi za rad odlični i inspirativni.

– Ovde sam došao sa nekim svojim idejama i pokušavam sad da ih realizujem. Radim kombinovanom tehnikom, podloga je od pur pene i dodajem komade drveta, listiće koji će dati jednu celinu. Materijali su mi uvek bitni, pa ih kombinujem i istražujem – rekao je Rančić, dodajući da je kao mlađi učestvovao češće na kolonijama, da je za ovu koloniju čuo i da nije mogao da ne prihvati izazov učešća u njenom radu.

Zadovoljna prijemom i atmosferom koja vlada je i slikarka Katarina Đorđević iz Niša.

– Moj otac je ovde bio prošle godine i poneo je toliko lepih iskustava da je to odlučilo da i ja prihvatim poziv da dođem. Pažljivo biram na koje kolonije odlazim i bitne su mi preporuke ljudi. Sada vidim da te priče o ovoj koloniji nisu bile dovoljne da opišu moje zadovoljstvo koje sada osećam – kazala je Đorđevićeva.

Dodala je da su na nju snažan utisak ostavili ljudi, a pored toga, u sasvim drugačijem svjetlu vidi spomenik Dušana Džamonje na Kozari, koji je do sada viđala samo na fotografijama.

Među slikarima koji ovih dana crpe nepresušni izvor inspiracije u zelenilu Kozare je i Zoran Radonjić, inače selektor kolonije. Kaže da je prezadovoljan onim što vidi u radu svojih kolega i da ga posao oko organizacije kolonije neće omesti da i sam radi.

Učesnici
U radu osmog saziva kolonije na Mrakovici učestvuju još i akademski slikari Ljubomir Vučinić i Milica Maslać iz Novog Sada, Srđan Kosić iz Slatine kod Banjaluke, Andrea Krnetić iz Prijedora. Umjetnike obilazi i sa njima razgovara likovni kritičar Vesna Todorović iz Beograda, koja će svoju riječ o tome dati u katalogu koji će biti štampan po završetku kolonije.
Glas Srpske

Comments are closed.