Kriza nije uzdrmala scenu

U protekloj godini u Prijedoru je održan veliki broj kulturnih manifestacija. Bez obzira na godinu krize i na rebalans budžeta nisu smanjivane stavke za kulturi a sve manifestacije koje su predviđene u potpunosti su i isfinasirane, tvrde u Odjeljenju za društvene djelatnosti Opštine Prijedor.

Načelnica ovog odjeljenja, Ljiljana Babić, istakla je da Opština Prijedor ima veoma jake javne ustanove iz oblasti kulture kao što su pozorište, muzej, galerija i biblioteka sa čitaonicom. Među prvim kulturnim manifestacijama koje se organizuju u gradu na Sani jeste Svetosavski bal.

– Već godinama kulturna dešavanja u našem gradu počinjemo u januaru Svetosavskim svečanostima u okviru kojih organizujemo Svetosavsku akademiju, ali i tradicionalni gradski svetosavski bal koji Opština organizuje zajedno s prijedorskim osnovnim i srednjim školama. Moram napomenuti da je ovo jedna od manifestacija koja vuče svoje korijene od prije nekoliko decenija kao što su i Književni susreti na Kozari po čemu je Prijedor bio i prepoznatljiv – kazala je Babićeva dodajući da Prijedor pored Književnih susreta na Kozari ima još prestižnih manifestacija kao što je likovna kolonija Sreten Stojanović koja okuplja ne samo domaća već i svjetska poznata slikarska imena, te Festival horova „Zlatna vila“, koje ima međunarodni karakter.

– Festival horova je međunarodna manifestacija i ima takmičarski karakter. Da je riječ o ptrestižnoj manifestaciji potvrdiće to ne samo Prijedorčani već i učesnici iz brojnih zemalja – kazala je Babićeva dodajući da će se u 2010. nastojati organizovati smotra horova dosadašnjih dobitnika nagrada.

Ona je podsjetila da je ove godine po prvi put u Prijedoru ustanovljena jedna nova kulturno-zabavna manifestacija koja je održana na otvorenom a trajala je dva i po mjeseca.

– Riječ je o Kulturnom ljetu koje je tokom dva i po mjeseca priređivano na otvorenom po gradskim ulicama, lapidariju Muzeja Kozare i dvorištu kuće porodice Stojanović. Sve smo organizovali uz domaće snage, naša kulturno-umjetnička društva, književnike, glumce, slikare. Priređivane su večeri folklora, izložbe slika, koncerti, večeri s književnicima, pa čak i pozorišne predstave. Na ovaj način dali smo šansu široj publici da naše umjetnike i njihove umjetničke sadržaje vide na otvorenom prostoru – kazala je načelnica Odjenja za društvene djelatnosti ističući veliki uspjeh glumaca Prijedorskog pozorišta koji su posljednjom premijerom predstave „Grobnica za Borisa Davidoviča“ pokazali svoj kvalitet.

– S ponosom možemo istaći da imamo vrhunski pozorišni ansambl koji je vrlo uspješno iznio jedan vrlo zahtjevan pozorišni komad i koji je prema ocjenama kritičara profesionalno odrađen, ništa lošije što bi isti komad odradili ansambli pozorišta iz nekih velikih gradova u regionu – kaže ona.

Fokus

Comments are closed.