Krov jedina slaba tačka pozorišta

Pozorište Prijedor je prošle godine publici donijelo pet premijera, a s ovakvim tempom rada nastaviće se i u 2012. godini, tvrde rukovodioci ove kulturne ustanove.
– Naravno, u 2011. teško je bilo ponoviti godinu ranije u kojoj smo bili zasigurno jedno od najuspješnijih pozorišta u RS i BiH. Ekonomska situacija je učinila svoje tako da je bio i manji broj gostovanja, te gostujućih predstava u našoj kući, ali smo zadovoljni posjetom i brojem igranja u protekloj kalendarskoj godini – kazao je Zoran Baroš, direktor Pozorišta Prijedor.
Govoreći o repertoaru ističe da su u 2011. godini premijerno izveli predstave „Heroj nacije“, „Opšta bolnica“, „Petkutin i Kalina“, „Lari Tompson“ i predstavu za djecu „Klopka za Djeda Mraza“.
– Najveću pažnju publike privukla je predstava „Lari Tompson“, po tekstu Dušana Kovačevića, u režiji Slobodana Ćustića, inače glumca Beogradskog dramskog pozorišta. Priliku da pogledaju ovu predstavu imaće i banjolučka publika, s obzirom da gostujemo u Narodnom pozorištu RS 2. februara – naglasio je Baroš.
Prema njegovim riječima, ono čime nisu zadovoljni iz protekle godine jeste problem prokišnjavanja krova zgrade Pozorišta, kaže Baroš i podsjeća na dugogodišnje neispunjavanje obećanja Ministarstva prosvjete i kulture RS da će pitanje nadogradnje i pokrivanja zgrade ovog pozorišta biti riješeno.
– Prije tri godine vrijednost cjelokupnih radova iznosila je oko 550.000 KM, uz spremnost naše opštine da učestvuje u sufinansiranju radova. Sada je sasvim izvjesno da se više ne radi o navedenom iznosu. Ostaje nam da se nadamo da će sredstva biti obezbijeđena i da će na taj način biti sačuvan objekat od daljeg propadanja – kaže Baroš.
U ovoj kalendarskoj godini planiraju premijerno izvesti pet predstava.
– Ono što je za sada izvjesno je „Haldol depo“ u režiji Radenka Bilbije, „Kvartet“ režisera Darka Cvijetića i „Zlatno tele“ u režiji Marka Misirače.
Naš plan, koji se poklapa i s našim željama jeste učešća na pozorišnim festivalima, gostovanja izvan granica RS i BiH i naravno početak radova na nadogradnji i pokrivanju Pozorišta Prijedor – kazao je Baroš.
Nadaju se i pomoći Opštine u rekonstrukciji svjetlosnog parka pozorišta, s obzirom na to da od izgradnje objekta, prije gotovo 35 godina, nisu uložena znatnija sredstva u tehničko osavremenjavanje kuće – naglasio je Baroš.
Tekst – Fokus
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.