KUD Kozara Prijedor-Scenski prikaz: pokrivanje kuće u Potkozarju

Običaj pokrivanja kuće u potkozarskim selima izabran je kao osnovni motiv scenskog prikaza koji su u subotu uveče u sali Pozorišta Prijedor izveli članovi kulturno-umjetničkog društva „Kozara“ iz Prijedora. Koreograf društva Mladen Stakić je istakao da je ovo bila jedinstvena prilika da se građanima Prijedora predstavi nekada veliki narodni običaj uz građenje kuće, bikanje, pozivanje na pokrivanje kuće. „Tada se narod okupljao da bi se veselilo povodom tog velikog dođagaja za jednu kuću i nekada su to bile vesele igranke. Pjesmom i igrom ljudi su iskazivali radost što im komšija, drug, kum ili rođak pokriva kuću“, rekao je Stakić.
Potpredsjednik KUD „Kozara“ Zoran Grahovac je dodao da se taj običaj održavao stotinama godina na području Prijedora i Potkozarja. „U zadnje vrijeme takav se običaj više ne praktikuje i smatramo da je zadatak našeg društva da se otrgne od zaborava ta tradicija i da prenesemo stare običaje na naše mlade naraštaje“, rekao je Grahovac. Osim ovog prikaza, članovi ovog durštva izveli su i čuveno kozaračko kolo. Da bi sve bilo kako nalažu običaji, u goste domaćinima su iz daleka stigli članovi Udruženja građana „Sana“ iz Stare Pazove i KUD „Mladost“ iz Nove Pazove, veteranska grupa. Milenko Jelisavac, predsjednik KUD „Mladost“ iz Nove Pazove rekao je da sa KUD „Kozara“ imaju saradnju već dugi niz godina i da rado jedni drugima odlaze u goste.
„Prijedorčani su u oktobru bili kod nas i tada su se predstavili sa svojom pjesmom ojkačom što je za mještane Nove Pazove bio svojevrstan kulturni događaj, naročito za doseljenike na to područje iz Drugog svjetskog rata. Sada smo mi ovdje sa veteranskim sastavom da bismo uljepšali njihov scenski prikaz još jednog zanimljivog običaja ovog kraja prilikom pokrivanja kuće“, rekao je Jelisavac. On je dodao da su se na ovoj večeri predstavili bunjevačkim i šumadijskim igrama. Smilja Milinković, predsjednica Udruženja „Sana“ iz Stare Pazove je istakla da ovo društvo okuplja ljude izbjegle iz Sanskog Mosta i Podgrmeča u Vojvodini te da njeguju običaje tih krajeva odakle su potekli.
„Pjesmom i igrom i u Staroj Pazovi nastojimo očuvati običaje i sačuvati identitet svog naroda. Ovdje smo došli sa velikom željom i radosti da uveličamo ovaj događaj. Osjećamo kao da smo na pragu svojih ognjišta kojih više nemamo, ali i u Prijedoru ima dosta Sanjana tako da se i ovdje osjećamo kao kod kuće“, rekla je Milinkovićeva. Dvočasovni prikaz nekada čuvenog običaja pokrivanja kuće u Potkozarju pratili su Prijedorčani svih generacija i prava je šteta da sala prijedorskog pozorišta nije bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

Comments are closed.