KUD Omarska-Vidovdansko veče

Kulturno-umjetničko društvo “Omarska” nastavlja tradiciju obilježavanja Vidovdana. Ove godine, treći put zaredom, biće organizovano “Vidovdansko veče folklora i ojkače” koje se održava u sklopu “Prijedorskog kulturnog ljeta”.
Predsjednik KUD-a “Omarska” Ranko Anđić ističe da je cilj ove manifestacije očuvanje i njegovanje našeg kulturnog naslijeđa i običaja, kao i da okupi kulturno-umjetnička društva, organizacije i pojedince koji predstavljaju autentičnost ovog kraja. Ove manifestacije su i do sada promovisale bogatstvo i ljepotu narodnog stvaralaštva Potkozarja na čijim osnovama se razvijaju novi kulturni sadržaji i vrijednosti.
– KUD “Omarska” je obnovljen 2007. i nastavlja tradiciju društva koje je u Omarskoj osnovano davne 1954. godine. Nosilo je ime “Budućnost” a od 1974. godine radilo je pod imenom “Miloš Mamić”. Od obnavljanja rada i pod novim imenom, KUD “Omarska” je uspostavio dobru saradnju sa opštinom Prijedor, mjesnom školom, Turističkom organizacijom opštine Prijedor i kulturno-umjetničkim društvima. Veoma dobru saradnju imamo i sa KUD-om “Piskavica” iz istoimenog mjesta – kazao je Anđić.
Rad Društva od osnivanja finansijski pomažu opština Prijedor i Kompanija “Arcelor Mittal Prijedor”, koji su izdvojili sredstva za kupovinu opreme, muzičkih instrumenata i odlazak na kulturne manifestacije u susjedne zemlje. U KUD-u “Omarska” ponosni su na nagrade i priznanja koje su, za kratko vrijeme, pobrali, a najviše na Priznanje za doprinos razvoju i promociji turizma, koje im je dodijelila Turistička organizacija opštine Prijedor – kazao je Anđić.
Nakon Vidovdanskog predstavljanja, u julu, članovi KUD-a “Omarska” učestvovaće na
“Balkan folk festu”, koji se održava u Bugarskoj.
Kozarski vjesnik

Comments are closed.