Kulturno ljeto Prijedor 2012-Veče folklora u Bellini ljetnoj bašti

Kulturno ljeto „Prijedor 2012“ ide naprijed punom parom. U okviru bogatog programa ove manifestacije, proteklog petka je održano veče foklora. Na pozornici „Bellini ljetne bašte“ nastupili su članovi četiri kulturno-umjetnička društva iz Srbije i Republike Srpske a organizator je bilo Srpsko kulturno-umjetničko društvo „Dr Mladen Stojanović“ iz Prijedora. Gosti iz Smedereva, Kozarske Dubice i Vrbaške kod Gradiške, te domaćin večeri, pripremili su bogat program i oduševili publiku. Vesna Bijelić i Dejana Trkulja, članice su društava „Mirkovo kolo“ iz Vrbaške i „Una“ iz Dubice.
„Mislim da treba da bude više ovakvih manifestacija na kojima se družimo i predstavljamo se u onome u čemu smo dobri, a to je folklor“, rekla je Bijelićeva. Njena koleginica iz Kozarske Dubice je dodala da voli folklor kojeg igra osam godina i da na ovaj način uči našu tradiciju.
„Semendrija“ iz Smedereva je društvo pobratim prijedorskog SKUD-a „Dr Mladen Stojanović“. Igrali su vlaške igre, igre iz Šumadije, okoline Niša ali i glamočko kolo. Imali su, kažu, priliku da otputuju u Bugarsku i Makedoniju ali kad je stigao poziv iz Republike Srpske, nije bilo dileme, kaže Slobodan Sedlarević, predsjednik ovog društva. Dolazak u naš grad bio je neizbježan.
„Znam da Semendrija ovdje ima svoje poklonike. Vi Prijedorčani ste izvanredan narod, gostoljubivi i prijatni i normalno je da svako voli da dođe kod onog ko mu se raduje. Zato mi volimo ovdje da dođemo ali i da ugostimo vaš SKUD kod nas u Smederevu“, rekao je Slobodan Sedlarević, predsjednik KUD „Semendrija“.
Ovakvi nastupi i druženja, su izuzetno važni, smatra Vladimir Krčkovski, predsjednik SKUD-a „Dr Mladen Stojanović“. Članovi društava se upoznaju i sklapaju prijateljstva a publika uživa u odličnom folkloru.
„Ovakve manifestacije imaju višestruk značaj od druženja učesnika, zadovoljstva publike, promocije grada i slično“, istakao je Vladimir Krčkovski, predsjednik SKUD „Dr Mladen Stojanović“.
Veče folklora samo je jedna u nizu manifestacija koje se održavaju u okviru tradicionalnog Kulturnog ljeta „Prijedor 2012“. Ideja je da, od juna do septembra, naš grad bude mjesto koncerata, izložbi, raznih performansa i nastupa kako bi se, i na ovaj način, promovisala turistička ponuda grada.
Tekst – Radio Prijedor
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.