Kvalitet na prvom mjestu

Na nedavno završenoj koloniji „Sreten Stojanović“ na Mrakovici našli su se eminentni likovni umjetnici poput Ljubomira Stahova, Radovana Kragulja, Mladena Karana, Biljane Gavranović, Vese Sovilja, Zorana Banovića i Branka Miljuša. Samim tim bilo je za očekivati da će iza njih ostati kvalitetni radovi.
Rekao je to za „Glas Srpske“ selektor kolonije Predrag Marjanović, koji je i učestvovao u ovoj likovnoj manifestaciji.
– Ono što je dalo posebnu težinu ovom, petom sazivu kolonije „Sreten Stojanović“, jer rijetko upotrebljavam riječ kolonija, jeste to što su se svi pozvani umjetnici i odazvali, čak i oni koji „bojkotuju“ sve kolonije, pa i najbolje – kazao je Marjanović.
On je dodao da učesnicima kolonije nisu bile zadate nikakve teme, već je svako radio ono što inače radi i što ih predstavlja u svijetu na najvećim svjetskim izložbama.
– Radovi učesnika ove likovne kolonije nalaze se od Tokija do Metropolitena, tako da smo ono što smo od njih očekivali i dobili – rekao je Marjanović.
On je dodao da su tokom osmodnevnog rada umjetnika nastala prava djela.
– Kraguljev minimalizam je nadaleko poznat i on je ovom prilikom napravio sliku od četiri metra u fragmentima od po metar, a o kvalitetu rada, koji je nazvao „Polarizacija“, govori podatak da mu je sličnu sliku, odnosno sliku sa sličnim razmišljanjem, nedavno otkupio veliki savremeni kolekcionar Filip Cepter – kazao je Marjanović.
Dodao je da su sa puno entuzijazma radili i ostali umjetnici, tako da su poslije njihovog odlaska ostala izuzetno kvalitetna djela.
– Posebno nas raduju skulpture od bojene terakote koje je radio Ljubomir Stahov, što sam u prvobitnom koncipiranju kolonije i zagovarao, da to bude skulptorski simpozijum – istakao je Marjanović.
Novina ovogodišnje kolonije je to što je rad slikara pratila likovni kritičar iz Beograda Ljubica Jelisavac.
– Ljubica Jelisavac je živjela sa njima osam dana, razgovarala i pratila njihov rad, tako da će u predgovoru kataloga sa izložbe dati svoje viđenje ovog druženja umjetnika i njihovih djela – kazao je Marjanović.
Marjanović je dodao da se već sada pravi koncepcija šeste kolonije „Sreten Stojanović“, te da će njeni učesnici gotovo sigurno biti slikari mlađe generacije.
Izložba
Marjanović je najavio da će izložba, koja će se održati kao prateći program Književnih susreta na Kozari krajem septembra, biti organizovana u Muzeju Kozare, poslije čega će slike velikog formata naći svoje mjesto u holovima i salama zgrade opštine.
Glas Srpske

Comments are closed.