Laureat Slaviša Obradović iz Prijedora

Slaviša Obradović (47), građevinski inženjer iz Prijedora, dobitnik je književne nagrade „Milutin Uskoković“ za najbolju neobjavljenu savremenu pripovijetku na srpskom jeziku, pisanu u 2011. godini.
Obradoviću je nagrada za pripovijetku „Završni argumenti“ dodijeljena u čitalištu Narodne biblioteke u Užicu.
Druga nagrada pripala je Mirku Jovanoviću (27), studentu srpskog jezika i književnosti iz Bijelog Polja, koji trenutno živi u Staroj Pazovi, za pripovijetku „Čudo u Brestu“, a treća Milošu Jovoviću (30), diplomiranom arhitekti iz Velike Plane, za pripovijetku „Detalji“.
Ova književna nagrada, koja nosi ime istaknutog srpskog stvaraoca s početka prošlog vijeka, tvorca gradskog urbanog romana, koji je rođen u Užicu, dodijeljena je devetnaesti put.
Na konkursu u 2011. godini učestvovala su 54 autora sa 87 priča i tri pjesme iz Srbije, Republike Srpske, Federacije BiH, Crne Gore, Hrvatske i Njemačke.
Još sedmorica učesnika konkursa nagrađeni su štampanjem priča u novogodišnjem broju časopisa za kulturu i umjetnost „Međaj“ koji izlazi u Užicu.
Predsjednik žirija, Radomir Jovanović, poznati srpski književnik i aforističar, izjavio je da je pored priča koje se bave pojavama i sudbinama ljudi s društvene margine, upadljiva brojnost radova koji se oslanjaju na poetiku bajke, narodnog mita i predanja, ali i humoreski koje se osvrću na aktuelnu društveno-političku situaciju u balkanskim zemljama.
Dobitnik nagrade „Milutin Uskoković“ za 2011. godinu, Slaviša Obradović, još devedesetih godina prošlog vijeka nagrađivan je na konkursima za kratku priču.
On se pisanju proze i učešću na književnim konkursima vratio prije dvije godine.
Drugonagrađeni Mirko Jovanović je dobitnik prve nagrade na Konkursu za najljepšu boemsku pjesmu 2010. godini, u organizaciji IK „Dereta“, a bio je i u užem izboru za nagradu „Mladi Dis“ 2011. godine, te finalista 40. „Ratkovićevih večeri poezije“.
Trećenagrađeni Miloš Jovović je dobitnik nagrade „Laza Lazarević“ za neobjavljenu pripovijetku za 2011. godinu.
Dakle sva tri nagrađena su dokazani i provjereni književni stvaraoci.
Fokus

Comments are closed.