Likovna kolonija Ars Kozara – Utočište u šumi

Za razliku od drugih umjetničkih kolonija, do učesnika Likovne kolonije „Ars Kozara“, koja je juče počela sa radom, uopšte nije lako doći. Smješteni su na planini Kozari i to na lokalitetu Glavuša, duboko u šumi, gdje se stiže isključivo planinskom pješačkom stazom. A kako je ova kolonija od samog početka puna iznenađenja, ona i dalje ne prestaju. Na jednom proplanku, umjesto štafelaja i boja za crtanje, zatičemo sjekire, gumene čizme i testere.

Mlade vajarke iz Sarajeva, Lana Čmajčanin i Nela Hasanbegović prvi put učestvuju na jednoj ovakvoj koloniji i na konkurs za učešće prijavile su rad pod nazivom „Utočište“.

– Ovo je jedan ženski rad, koji za sada možemo opisati samo riječima kao spiralna forma čija je najniža tačka pola metra i uzdiže se do 2,5 metara. Imaće osnovnu funkciju da daje osjećaj utočišta u jednom prostoru kao što je šuma, a generalno može se naći i simbiotička veza sa odnosom prema prirodi, vraćanja utočištu, materinstvu i nekom našem prapočetku – kazala je Čmajčanin.

Ona je dodala da će, prema pravilima kolonije, koristiti isključivo prirodne materijale – drvo, lišće, zemlju.

Nela Hasanbegović je istakla da njih dvije prvi put zajedno rade, mada su često učestvovale na raznim izložbama i umjetničkim programima.

– Divno je što se uopšte ukazala prilika na našim prostorima za jednim ovakvim „lend art“ projektom i to je nešto jako bitno jer naše okruženje obiluje prirodom i šumama. Poseban izazov je upravo zbog specifičnog materijala – kazala je Hasanbegovićeva.

Ona je dodala da je ovo idealna prilika da se i na ovaj način, kroz ovakav umjetnički čin, aludira na zaštitu naših šuma, ali i razvoj eko-turizma.

Nela i Lana su početak rada u koloniji provele, kao i ostali učesnici, u šumi, gdje su pažljivo birale materijale za svoj rad. Ova zanimljiva izložba instalacija nastalih u prirodi biće otvorena 31. jula. Rad ove umjetničke kolonije podržali su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Udruženje „Program“ Prijedor, a dijelom i Ambasada Italije u BiH.

Učesnici umjetničke kolonije „Ars Kozara“ su i Igor Bošnjak iz Trebinja, koji stvara rad inspirisan djelom Danila Kiša „Grobnica za Borisa Davidoviča“, Ana Demitenere iz Italije će grančice u podnožju četiri stabla obojiti zemljanom bojom, što bi trebao biti putokaz za pješake, Vanja Perović iz Beograda radi kornete (plastove od granja koje će uvezati) i Nemanja Čađo iz Prijedora koji će od dijelova oblutaka stvoriti rad inspirisan partizanima.

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.