Ljepota i raskoš različitih jezika

Savez udruženja nacionalnih manjina Republike Srpske u saradnji sa Narodnom bibliotekom „Ćirilo i Metodije“ iz Prijedora danas su u Prijedoru obilježili Evropski dan jezika u okviru Devete smotre kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina.

Članovi Udruženja Čeha „Česka beseda“, Udruženja Ukrajinaca „Kozak“ i Udruženja Slovenaca „Lipa“ danas su u Gradskoj čitaonici u Prijedoru čitali su stihove i dijelove iz proznih djela pjesnika i pisaca na maternjem jeziku.

Direktor Narodne biblioteke „Ćirilo i Metodije“ Prijedor Mara Ećim rekla je da ova ustanova raspolaže solidnim bibliotečkim fondom na češkom, ukrajinskom i slovenačkom jeziku.

„Ne možemo se pohvaliti literaturom na romskom jeziku budući da imamo samo dva primjerka rječnika romskog jezika“, kazala je Ećim novinarima u Prijedoru.

Prema sačuvanim dokumentima, Česi su se u Prijedor počeli doseljavati krajem 19 .s toljeća, Slovenci i Ukrajinci početkom 20. vijeka, a prvi doseljenici bili su poljoprivrednici, potom rudari i zanatlije, a kasnije inženjeri, profesori i ljekari.

Nema podataka kada su ova područja počeli naseljavati Romi, niti su članovi Udrućenja Roma Prijedor prisutvovali današnjoj manifestaciji.

Devetu smotru kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina organizuje Savez udruženja nacionalnih manjina Republike Srpske i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Izvor: SRNA

Comments are closed.