Malešević: Radovi nastali na »Ars Kozari« podstiču na razmišljanje

20150821154908_321597

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izjavio je danas da radovi nastali na ovogodišnjoj i na prethodnim sazivima laboratorije umjetnosti u prirodi „Ars Kozara“ podstiču na razmišljanja o zaštiti prirode, o upotrebi raznih materijala iz svakodnevnog života i o samoj prirodi.

„Građani treba da dođu da vide da se umjetnošću može baviti na drugačiji način, a ne samo slikari da budu u zatvorenom prostoru. Ovdje je to živo“, rekao je Malešević novinarima na Kozari.

On je kazao da radovi moraju postati vidljiviji da bi privukli i više posjetilaca i, eventualno, uticali na razvoj turizma.

„Ako bismo to prenijeli na elektronske medije, bilo bi dostupno široj zajednici, a i turističke organizacije bi mogle na svojim sajtovima imati podatke o ovome“, dodao je Malešević.

On je pozvao Likovno udruženje „Tačka“ Prijedor, koje je organizator „Ars Kozare“, da obnovi zahtjev ovom ministarstvu za dodjelu prostora na korištenje u Nacionalnom parku „Kozara“ koje je dogovoreno sa ministarstvima prosvjete i kulture i prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije u oktobru 2102. godine, ali koje do danas nije realizovano.

„Ako mi se obrate, pokušaću sa direktorom Nacionalnog parka `Kozara` dogvoriti se da se to riješi. Moje sumnje mogu biti onakve ili ovakve, ali ja mislim da se to može riješiti“, poručio je Malešević.

Kustos laboratorije Andrej Bereta rekao je da se ovogodišnja tema „Ars Kozare“ tiče neučestvovanja BiH na ovogodišnjem bijenalu u Venecije, na šta je i ranije reagovalo udruženje „Tačka“.

„Nama je to bio razlog da pozovemo učesnike da reaguju na tu temu jer je to paradigmatično za opštu situaciju u BiH i oba entiteta. Taj rad je istovremeno i zatvoren i otvoren, zavisi sa koje se strane iščitava, i dovoljno je uočljiv da se ne može mimoići jer je na glavnom putu od i ka Kozari“, kazao je Bereta.

Predsjednik Likovnog udruženja „Tačka“ Prijedor Nemanja Čađo izjavio je da je na početku „Ars Kozara“ bila neka vrsta eksperimenta gdje se ispipavao i fizički prostor Kozare i mentalni prostor organizatora.

„Tada, 2007. godine, kada je sve počelo, primarno polje djelovanja bila je skulptura i instalacija od prirodnih materijala koji se naslanjaju na ideju art tinejdž pokreta. Godine 2010. je bila pauza, a od 2011. počinje se mijenjati tok, ubacuju se novi mediji, pojavljuju se performans, fotografija i istraživački projekti, a od ove godine i svjetlosne i zvučne instalacije, zahvaljujući umjetniku iz Kine“, naveo je Čađo.

On je dodao da umjetničko izražavanje na „Ars Kozari“ nije više samo reagovanje na prirodni kontekst, nego je višeslojno – reagovanje na političko-ekonomsku situaciju i na socio-društvene odnose, pored istorijskih i geografskih vrlo izraženih slojeva koje Kozara nosi.

Laboratoriju umjetnosti u prirodi „Ars Kozara“ organizuje osmu godinu zaredom Udruženje umjetnika „Tačka“ iz Prijedora, uz redovnu podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, a od prošle godine i uz podršku grada Prijedora.

Laboratorija je počela 7. avgusta, uz učešće 20 stvaralaca BiH, Srbije, Hrvatske, Italije, Kine i Brazila, a završava se sutra otvaranjem izložbe radova na Glavuši nastalih na ovogodišnjem sazivu „Ars Kozare“.

Autor: SRNA – Nezavisne novine

Comments are closed.