Marko Banjac svira jugoslovenske kompozitore

Marko Banjac će u ponedjeljak, 10. maja ove godine, održati koncert u Kulturnom centru Banski Dvor u Banjaluci na kome će svirati djela jugoslovenskih kompozitora. Ovaj mladi prijedorski virtuoz na klarinetu će se publici predstaviti izvodeći djela Ante Grgina, Stanka Šepića i Miroslava Štatkića. Koncert koji će početi u 20 časova poklon je Banja Luka College-a građanima Banjaluke i doprinos proslavi Spasovdana, slave grada. Ovo je jedan od događaja kojim ova visokoškolska ustanova proslavlja 5 godina uspješnog rada.
Marko Banjac je rođen 1989.godine u Prijedoru. Osnovnu muzičku školu završio je u Prijedoru, odsjek klarinet u klasi profesora Slobodana Balaća, dok srednju završava u klasi profesora Dejana Trkulje. Tokom svog školovanja osvajao je prve nagrade na Republičkom takmičenju muzičkih škola Republike Srpske kao solista (2003., 2005. i 2007. godine) i u kamernoj muzici (2006. i 2008.), na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije(2003., 2005. i 2007. godine), na takmičenju drvenih duvača u Požarevcu 5 godina zaredom(2004-2008) a na Međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“ je čak 6 puta bio najbolji(2004-2006 i 2008-2010). Aktivno učestvuje na majstorskim kursevima i seminarima koje u raznim državama održavaju svjetski poznati klarinetisti Paul Meyer, Ante Grgin, Emir Nuhanović i Mate Bekavac. Kao solista i prvi klarinetista, Marko djeluje sa mnogim orkestrima: The Lord of the Rings Symphony, Australian Chamber Orchestra, Tchaikovsky Concert Philharmonic Orchestra, Royal Stockholm Philharmonic OrchestraMozarteum Orchestra of Salzburg i mnogi drugi. Tokom svog umjetničkog djelovanja ovaj mladi Prijedorčanin je svirao u mnogim prestižnim svjetskim koncertnim dvoranama kao što su „The Royal Albert Hall“ u Londonu, „Sydney Opera House“ u Sidneju, „Rachmaninov hall“ i „Tchaikovsky Concert Hall“ u Moskvi, „Zadužbina Ilije M. Kolarca“ u Beogradu, koncertna dvorana „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu, „Vienna Concert Hall“ u Beču i mnoge druge. Sarađivao je i sa nekima od najistaknutijih dirigenata današnjice od kojih se izdvajaju Howard Shore, Sir Neville Marriner, Sir Colin Davis i mnogi drugi. Marko obavlja funkciju principalnog klarinetiste u njujorškom orkestru „The Lord of the Rings Symphony“, kojim diriguje Howarda Shore, sa kojim je učestvovao u snimanju muzike za novi film Petera Jacksona „The Hobbit“. Prošle godine Banjac je potpisao ugovor sa holandskom izdavačkom kućom „Brilliant Classic Records“ za izdavanje albuma pod nazivom „Mozart Edition“ sa Nieuw Sinfonietta Amsterdam.
Marko Banjac je trenutno student druge godine osnovnih akademskih studija na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu, odsjek klarinet, u klasi profesora Ante Grgina.
Na koncertu „Marko Banjac svira jugoslovenske kompozitore“ će osim ovog mladog Prijedorčanina učestvovati i Gudački kvartet Akademije umjetnosti Univerziteta u Banja Luci, Snježana Hrvaćanin-flauta, Sanja Čolić Zelić-klavir, Milana Smiljanić-prva violina, Renata Kaurin-druga violina, Petar Obradović-viola i Lidija Paulin-violončelo dok će dirigentska palica biti u rukamaVanje Topić.

Comments are closed.