Mladi Prijedorčani osvojili nagrade na prestižnom takmičenju u Milanu

Učenici Muzičke škole “Savo Balaban” Prijedor Nikola Đorojević iz Novog Grada i Filip Dukić iz Prijedora osvojili su prvu, odnosno treću nagradu na prestižnom međunarodnom takmičenju “Pijano talenti 2019” koje je u Milanu ove godine okupilo 115 takmičara iz 28 zemalja.

Đorojević i Dukić učenici su prvog razreda srednje muzičke škole na odsjeku klavir u klasi profesorice Borijane Kurtović Stevanić i zajedno sa njenom učenicom petog razreda niže muzičke škole Ivom Dragojević najnagrađivaniji su učenici ove škole, ali i učenici koji su na raznim takmičenjima ovjenčani specijalnim nagradama i najvišim priznanjima – laureatima.

Stevanićeva, magistar nauka umjetnosti i profesorica na odsjeku klavir prijedorske muzičke škole, izjavila je danas novinarima da je ovaj trojac učestvovao na više međunarodnih takmičenja u Srbiji i Bijeljini i na Republičkom takmičenju muzičkih škola Srpske gdje su ostvarili odličan uspjeh, podsjetivši da su se prethodnih godina takmičili i u Francuskoj i Italiji i imali vrhunske rezultate.

– Dobri su, trude se i bore – rekla je njihova profesorica.

Ona je navela da je u svijetu odavno trend da djeca počinju da sviraju sa četiri ili pet godina, da se Srbija i Hrvatska takođe kreću u tom pravcu i da će biti potrebno i u domaćem obrazovnom sistemu pomjerati uzrast na kojem se počinje svirati jer je to sada najčešće 4. razred osnovne škole.

– Za nekoliko godina naša djeca neće biti apsolutno konkurentna da se takmičimo na bilo kojem međunarodnom takmičenju, čak ni u regionu. Još se borimo nekako, ali oni svi kreću sa četiri ili pet godina i kad dođu do 10 godina već svašta sviraju, a naša tek tada počinju – dodala je Stevanićeva.

Aljoša Novaković, direktor Muzičke škole “Savo Balaban”, rekao je da ovo troje djece imaju ogroman i nezapamćen uspjeh što se tiče jednog profesora u jednoj školskoj godini u ovoj školi budući da je riječ o vrlo ozbiljnim i nimalo bezazlenim takmičenjima.

– Takmičenje u Milanu jedno je od najprestižnijih takmičenja u Italiji, a čim je u Italiji, to važi i za Evropu. To su toliko ozbiljne nagrade da sam ja kao direktor ove škole ne samo ponosan nego presrećan i ovom prilikom im čestitam i želim da se zna da je ovo jedno od najprestižnijih takmičenja koje je došlo u našu školu – dodao je Novaković.

Muzičku školu “Savo Balaban” Prijedor u ovoj školskoj godini pohađa 340 osnovaca i 40 srednjoškolaca.

Izvor: SRNA – SrpskaInfo.com

Comments are closed.