Mrakovica privlači umjetnike

Sedma likovna kolonija „Sreten Stojanović“ održaće se na Mrakovici od 1. do 8. avgusta.
Selektor kolonije akademski slikar Zoran Radonjić potvrdio je da se pripreme privode kraju i da će ova godina biti specifična po tome što se kao učesnici pojavljuju slikari iz bratskih opština.
– Slikare su predložile same opštine sa kojima opština Prijedor ima potpisane povelje o bratimljenju ili saradnji, tako da se ja ovdje više pojavljujem u ulozi koordinatora. Ono što sam učinio nakon što su nam dostavljena imena je da sam putem interneta provjerio o kojim umjetnicima se radi, o njihovom radu i ono što sam o njima saznao je sasvim u redu – rekao je Radonjić.
On je potvrdio da će inspiraciju na legendarnoj Kozari ovoga puta potražiti akademski slikari Vladana Moldovan iz Pančeva, Aleksandar Joksimović iz Kikinde, Miroljub Đorđević iz Niša, Zdravko Mandić iz Zrenjanina, Zorica Murgovska iz Ohrida, Andreja Potočar iz Novog Mesta, Branko Miljuš iz Beograda i Bedri Karajagmurlar iz turskog grada Manisa.
– Ono što je sigurno je da je evidentna razlika u pristupu umjetnika, jer je tu Zdravko Mandić koji je akvarelista i koji ima laganu ruku, pa do nekih slikara koji su totalni ekspresionisti i izražavaju se snažnim gestom. Kako će njima to izgledati na Kozari ostaje da vidimo, ali sudeći po ranijim utiscima i rezultatima rada dosadašnjih učesnika kolonije, nema razloga da ovog puta bude drugačije – rekao je Radonjić.
On je dodao da je pred učesnicima ove kolonije dosta izazovan zadatak da dostignu rezultate pređašnjih stvaralaca koji su ostavili kvalitetne radove.
– Oni nemaju jasno definisan cilj već će se svako izražavati na sebi svojstven način. Pošto sam pored selektora i učesnik kolonije, slikaću pejzaže na otvorenom, mada je ostalima dozvoljeno i pripremili smo sve da mogu da slikaju i u sobama ili pak na terasi – rekao je Radonjić i dodao da su prema priloženim potrebama slikara, već nabavljeni potrebni materijali.
Pokrovitelj kolonije, koja nosi ime jednog od najvećih i najpoznatijih prijedorskih umjetnika akademika Sretena Stojanovića i čiji su ciljevi njegovanje i čuvanje likovne tradicije, stvaralaštva i edukacija mladih generacija, je opština Prijedor.
Izložba
U toku osmodnevnog rada umjetnici će biti smješteni u hotelu „Monument“. Radovi nastali na Kozari, vječnoj inspiraciji književnika, slikara i drugih umjetnika, biće izloženi u Muzeju Kozare u Prijedoru, na izložbi koja će biti otvorena, već po tradiciji, u septembru povodom 39. književnih susreta na Kozari.
Glas Srpske

Comments are closed.