Na trgu u Prijedoru od drvenog konja do svadbenih peškira

Svadbeni peškiri, ikone, suveniri, tamburice i druge rukotvorine koje odišu dahom prošlosti ukrasile su juče prijedorski trg na kojem je etno-manifestacija “Zlatne ruke Potkozarja” okupila 43 izlagača.

Zamjenik gradonačelnika Aleksandar Miljuš rekao je da je ova manifestacija prilika da Prijedorčani i njihovi gosti vide kreativce koji izrađuju narodne rukotvorine i njeguju etno-stil, te njihova djela. Manifestaciju su uveličali i članovi folklorne sekcije i muške vokalne grupe KUD “Kozara”.

Pažnju posjetilaca, a posebno onih najmlađih, privukao je štand Mladena Stakića, koji izrađuje skulpture u drvetu, i to motornom pilom. Uglavnom izrađuje ptice, ali u njegovoj kolekciji ima i drugih figura. Zanimljivo je da sve izrađuje od jednog komada drveta, pa je tako od običnog panja napravio ni manje ni više nego kraljevsku stolicu. Rukotvorine već tradicionalno izlažu i članice “Kola srpskih sestara”, čija predsjednica Jadranka Mijić kaže da je raduje to što manifestacija iz godine u godinu jača i da se izlagačima pridružuju novi kreativci, a posebno mladi.

“Naš štand krase vezenine, odnosno tradicionalni vez ovoga kraja, a zastupljen je i zmijanjski vez”, rekla je Mijićeva.

Vezeni peškiri raznih motiva, koji su, kako kažu izlagači, spremni za svatove, plijenili su pažnju mladih.

“Još samo da nevjeste umjesto balskih vjenčanica i “teške” šminke, odjenu ove naše rukotvorine, bile bi kao upisane”, našalila se vlasnica vezenih peškira raznih motiva.

Među izlagačima su bili i članovi Udruženja djece za posebnim potrebama “Neven”, čija predsjednica Vesna Berić kaže da je ponosna na to što su izložili svoje radove.

Na ovaj način pokazujemo da smo aktivni članovi društva – kazala je Berićeva i dodala da su prošlogodišnju nagradu iskoristili za krečenje i uređenje prostorija udruženja.

Nagrade
Direktorica Turističke organizacije Prijedora Amira Ganić rekla je da su među izlagačima četiri udruženja, pet radionica i 34 pojedinca koji se bave izradom rukotvorina.

“Manifestacija ima izložbeni i takmičarski karakter, a na zatvaranju biće proglašeni i nagrađeni najoriginalniji eksponat i najbolje uređen izložbeni štand prema ocjeni stručnog žirija”, navela je Ganićeva.

Autor: Snežana Tasić – Glas Srpske

Comments are closed.