Nagrađeni najvjerniji čitaoci

21-Prijedor---radnici-biblioteke-sa-nagradjenim-citaocima

Narodna biblioteka „Ćirilo i Metodije“ iz Prijedora danas je u povodu 24. maja, dana ove ustanove, nagradila najvjernije čitaoce u 2015. godini.

Učenice Katarina Pašagić i Anja Čulić, penzioneri Nebojša Marijanović i Đorđe Amidžić, te Tanja Anušić Jojić iz kategorije ostalih članova proglašeni su najaktivnijim čitaocima i dobili su zahvalnice, prigodne poklone i knjige odabrane po profilu ili stručnim potrebama svakog od njih.

Katarina ima deset i po godina i učenica je petog razreda Osnovne škole „Desanka Maksimović“ Prijedor.

„U čitaonicu dolazim najčešće kada radimo panoe u školi kada mi treba dosta podataka, a češće dolazim u biblioteku. Ovdje čitam istorijske knjige, a iz biblioteke kući osim naučnu fantastiku. Najviše volim Harija Potera, Čarli Bol i Utočište za bajke“, rekla je Katarina.

Ona je dodala da ima brojna priznanja jer trenira i ide u školu crtanja, ali da joj je ovo najljepše priznanje koje je ikad dobila jer najviše od svega voli čitati.

Bibliotekar informator prijedorske biblioteke Snežana Đikić podsjetila je da je tradicija nagrađivanja čitalaca u povodu Svetih apostola Ćirila i Metodija, zaštitnika ustanove, duža od jedne decenije

„Priznanja su za najaktivnije, najvjernije i najangažovanije čitaoce naše ustanove. Čitaoci su od 7 do 77 godin i svih kategorija obrazovnih, socijalnih i starosnih. Tu praksu ćemo da nastavimo. To je jedna naša mala svečanost u cilju širenja i popularizacije knjige, biblioteke i čitanja“, rekla je Đikićeva novinarima u Prijedoru.

Ona je pojasnila da je troje nagrađenih iz centralne biblioteke, a dvoje iz gradske čitaonice.

„Oni koji su najvredniji i najaktivniji pokazali su da imaju izuzetnu svijest o čitanju i o vrijednosti knjige i da njeguju čitalačke navike služeći kao obrazac onim drugima koji čekaju na svoj red za sljedeću godinu“, dodala je Đikićeva.

Dodjela priznanja jedna je u nizu manifestacija kojima se ove godine obilježava 24. maj, Dan Narodne biblioteke „Ćirilo i Metodije“ Prijedor.

Prethodili su 12. majski susreti mladih pjesnika u organizaciji Društva književnika „Snaga riječi” Prijedor, održani sinoć u Gradskoj čitaonici gdje je desetak mladih pjesnika imalo priliku predstaviti javnosti svoj pjesnički opus.

Centralni događaj zakazan je u ponedjeljak, 23. maja. Riječ je o predstavljanju portreta pisca Slaviše Pavlovića u 19.00 časova u Muzeju Kozare.

U knjižnom fondu Narodne biblioteke „Ćirilo i Metodije“ nalazi se 65.000 knjiga, a učlanjeno je 1.600 čitalaca. Gradska čitaonica broji oko 200 članova i svakodnevno je posjećuje oko 40 čitalaca.

Kao institucija u današnjem obliku, prijedorska biblioteka postoji od 1968. godine, ali je nastavljač tradicije čitaonica s kraja 19. vijeka budući da je Srpska čitaonica u Prijedoru postojala još 1897. godine.

Autor: SRNA

Comments are closed.