Noć muzeja u Prijedoru

Manifestaciju „Noć muzeja“, koja je u subotu uveče po treći put organizovana u Muzeju Kozare u Prijedoru, posjetilo je više od 500 posjetilaca, potvrdio je direktor ove kulturne ustanove Milenko Radivojac. On je naveo da su posjetioci mogli uživati u raznovrsnom programu koji je počeo u 19 časova i trajao sat iza ponoći, iako je bilo predviđeno da traje do ponoći. Manifestacija je počela otvaranjem izložbe skulptura od drveta prijedorskog umjetnika Nedjeljka Radića u dvorišnom prostoru Muzeja, a potom su se najavljeni sadržaji odvijali u izložbenom prostoru ove kulturne ustanove.
U muzičkom programu učestvovali su učenici prijedorske muzičke škole „Savo Balaban“, etno grupa „Molitva“ iz Osnovne škole „Petar Kočić“, ženska vokalna grupa SKUD „Dr Mladen Stojanović“ te muška i ženska ojkačka grupa Kulturno-umjetničkog društva „Kozara“ iz Prijedora. Kolažni program obuhvatio je i veče pjesnika prijedorske Podružnice Udruženja književnika RS. Prikazani su i dokumentarni etnološki film „Kamen drvenog spavača“ iz Srbije i arheološko filmsko ostvarenje „Sfinga, čovjek s pokrova“, njemačkih autora.
Pored navedenih sadržaja, Prijedorčani su u „Noći muzeja“ mogli pogledati izložbu akademskog slikara Mladena Karana „U lavirintu bez centra“, kao i stalnu etno postavku Muzeja Kozare. Organizacijom manifestacije „Noć muzeja“, Muzej Kozare uključio se u veliku svjetsku manifestaciju povodom 18. maja, Svjetskog dana muzeja.

Comments are closed.