Nova sezona u znaku jubileja

Pozorišna sezona u Pozorištu Prijedor je završena, a ljetna pauza je vrijeme da se sumiraju rezultati i obave kvalitetne pripreme za predstojeću, 60. jubilarnu sezonu.

Direktor ove ustanove Zoran Baroš ističe da je zadovoljan prethodnom sezonom.

– Teško je bilo očekivati da ćemo ponoviti uspjehe iz 58. sezone, kada samo osvojili veliki broj nagrada na značajnim pozorišnim festivalima. Ipak, nije zanemarljivo da smo u prošloj sezoni uradili četiri premijere, od kojih izdvajamo predstavu „Lari Tompson“, po tekstu Dušana Kovačevića, a u režiji Slobodana Ćustića. S tom predstavom ostvarili smo nekoliko zapaženih gostovanja, prije svega, u Beogradskom dramskom pozorištu, potom u Kragujevcu, Trsteniku, Banjaluci – rekao je Baroš.

Treba takođe pomenuti i dvije glumačke nagrade na Danima komedije u Zvorniku sa predstavom „Hot lajn“, koje su osvojili naši glumci Dean Batoz i Siniša Vučićević, naveo je Baroš.

On je istakao uspostavljanje odlične saradnje sa Narodnim pozorištem RS i Dječijim pozorištem RS iz Banjaluke, s kojima su dogovorena redovna mjesečna gostovanja.

Baroš je dodao i da postoji dosta planova za predstojeći jubilej.

– Mnogo toga će zavisiti od novca, ali u svakom slučaju ovako značajan jubilej neće i ne smije ostati neobilježen. Ono što u ovom trenutku pouzdano znamo je da ćemo 60. sezonu otvoriti predstavom „Djelidba“ po tekstu Skendera Kulenovića, u režiji Marka Misirače, a u okviru ovogodišnjih, 40. jubilarnih Književnih susreta na Kozari. Premijera bi trebalo da bude 20. septembra – naveo je Baroš.

Problem
Sve redovne aktivnosti Prijedorskog pozorišta su u sjenci problema pokrivanja objekta Pozorišta Prijedor.

– To je problem za koji svi znaju, problem koji postoji već više od decenije i mogu samo reći da je velika šteta da jedan ovakav objekat iz godine u godinu sve više propada. Prije pet godina, kada je urađen izvedbeni projekat, njegova realizacija je bila oko 540.000 maraka, a o kom se iznosu danas radi, teško je reći. Bilo je obećanja, nekoliko puta smo konkurisali za sredstva, jednom je čak raspisan i tender, ali, nažalost, do realizacije nije došlo – rekao je Baroš.

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.