NP RS i Pozorište Prijedor potpisali ugovor o saradnji: Korak ka uspjehu

Foto: Ilustracija

Ovo je ozbiljan korak, ozbiljno promišljanje i saradnja dva profesionalna pozorišta RS i na ovaj način ćemo pokušati međusobno da se pomažemo, kazao je Nenad Novaković, direktor Narodnog pozorišta RS (NP RS), nakon potpisivanja ugovora o saradnji i koprodukciji ove pozorišne kuće sa Pozorištem Prijedor.

Prvi korak u realizaciji saradnje je rad na predstavi „Sabirni centar“, prema tekstu Dušana Kovačevića, a u režiji mladog reditelja Marka Misirače, čija će premijera 18. oktobra otvoriti novu pozorišnu sezonu. Na predstavi su angažovani glumci NP RS i glumci Pozorišta Prijedor.

Zoran Baroš, direktor Pozorišta Prijedor, ističe da je ovo prva koprodukcija koju njihovo pozorište potpisuje u istoriji dugoj 64 godine.

„Za nas je to velika stvar, jedna vrsta priznanja i obaveza da nastavimo raditi kao do sada. Sasvim sam siguran da će Marko Misirača uraditi dobru predstavu i da će 18. oktobar biti prilika da se vidi odlična predstava“, kazao je Baroš.

Kako kaže, oni u ovu sezonu ulaze zaista ozbiljno, rade na dvije predstave, ali dodaje i da su na budžetu grada, te da nemaju finansijskih problema, tako da su nedavno dobili 150.000 KM za obnovu tonskog i svjetlosnog parka.

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, kazao je da Ministarstvo podržava saradnju između dva pozorišta.

„Vjerujem da će i jedno i drugo pozorište moći dati svoj maksimum. Ova predstava koju zajedno glumci oba pozorišta rade daje mogućnost da se oni razmašu u punoj snazi i da će posjetioci u pozorištu uživati“, kazao je Malešević.

Aleksandar Stojković, umjetnički direktor NP RS, istakao je da je njihova kuća već radila koprodukcije sa pozorištima „Atelje 212“ i „Zvezdara“ te sa pozorištem iz Tuzle.

„Mislim da je najprirodnije da se povežemo s nama bliskim i bratskim pozorištem iz Prijedora. Mnogo će značiti miješanje ansambala i razmjena energije“, rekao je Stojković. U budućnosti planiraju da uspostave takvu saradnju i sa Dječijim pozorištem RS i svima drugima koji su voljni.

Marko Misirača, reditelj predstave „Sabirni centar“, kazao je da su predstavu po tekstu Dušana Kovačevića u ovoj verziji adaptirali, locirali na ove prostore i smjestili u neki drugi vremenski kontekst.

„Mislim da može da bude jako zanimljivo jer publika ima neko predznanje, ali ovo može da bude jako prijatno iznenađenje za publiku“, zaključio je Misirača.

Autor: Dajana Miljić – Nezavisne novine

Comments are closed.