Obogatiti Kozaru skulpturama od prirodnih materijala

Ministarstvo prosvjete i kulture u saradnji sa drugim nadležnim ministarstvima Republike Srpske razmotriće sve mogućnosti podrške daljim projektima Udruženja likovnih umjetnika „Tač.ka“ koje u Nacionalnom parku „Kozara“ od materijala nađenih u prirodi pravi umjetničke skulpture.

Ovo udruženje skulpture pravi u okviru tradicionalne manifestacije „Ars Kozara“, a neke od njegovih ideja za narednu godinu jesu da se na Kozari od prirodnih materijala uradi lavirint, portret Mladena Stojanovića i pozorište u prirodi.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Antona Kasipovića, koji se juče u Banjaluci sastao sa predstavnicima Udruženja „Tač.ka“, rekao je da je posebno značajno što je ovaj vid umjetnosti jedinstven za naše prostore i što bi mogao dodatno obogatiti turističku ponudu Kozare.

„Moramo raditi interresorno sa Ministarstvom urbanizma i Ministarstvom trgovine i turizma, jer mislimo da svako od nas ima dio odgovornosti i dio vizije kako to sve treba dalje razvijati. Pregovore ćemo obaviti u narednih desetak dana“, istakao je Kasipović.

Predstavnik Udruženja likovnih umjetnika „Tač.ka“ Igor Sovilj rekao je da su dugoročni planovi Udruženja da na Kozari zaživi i laboratorija za umjetnost u prirodi, da bude postavljen sunčani sat i druge skulpture koje bi privukli posjetioce na Kozaru.

Član Udruženja likovnih umjetnika „Tač.ka“ Mladen Bundalo rekao je da je u organizaciji Udruženja, u okviru laboratorijuma umjetnosti „Ars Kozara“, koji se održava od 2008. godine, samo ove godine na Kozari prikazano 15 skulptura od prirodnih materijala, dva performansa, jedan istraživački rad i pet velikih prezentacija o umjetnosti u prirodi.

Bundalo je podsjetio da se najpoznatija manifestacija umjetnost u prirodi održava u Italiji od 1986. godine.
Zamjenik direktora Nacionalnog parka „Kozara“ Vinko Kos rekao je da Udruženje „Tač.ka“ ima apsolutnu podršku Nacionalnog parka, jer djela njegovih članova obogaćuju turističku ponudu Kozare.
SRNA

Comments are closed.