Odnos svekrva – snaha dominantniji od problema mješovitog braka

bunar

Pozorište Prijedor sinoć je premijerno igralo predstavu „Bunar“ po tekstu Radmile Smiljanić, u režiji Darka Cvijetića.

Porodična drama između majke, sina Miloša koji se iz rata vraća bez nogu i snahe Jasmine koja ne uspijeva zanijeti, smještena je u srpsko selo, ali problematičan odnos svekrve i snahe nadjačava takođe prisutan problem mješovitog braka.

Režiser Darko Cvijetić rekao je da je vrlo zadovoljan jer je zajedno sa glumcima uspio da upakuje jedan vrlo težak i strukturalno mnogoznačan komad.

„Mislim da je prijedorski ansambl dobio jednu novu glumačku kvalitetu u Srđanu Knjeginjiću koji je uspijevao da bude ravnopravan partner Zlati Kogelnik, što je poduhvat vrijedan akademje i on će diplomirati ovom predstavom“, rekao je Cvijetić novinarima u Prijedoru nakon premijere.

On je ocijenio da je igra bila vrhunska.

„Ja sam ubijeđen da su ovi ljudi iz sebe večeras izvukli jedan veliki glumački kapacitet za koji možda nisu ni znali da ga posjeduju“, dodao je Cvijetić.

Glumica Zlata Kogelnik rekla je da su joj osjećanja nakon premijere pomiješana i da je publika divno reagovala tražeći sebi oduška na pojedinim mjestima jer je dramu prilično teško gledati.

„Priča svekrva-snaha je toliko životna. Kad smo radili, Darko /Cvijetić/ kaže meni to bi trebalo ovako. Nemoj ti meni pričati, ja znam hiljadu ovakvih sudbina. Išla sam da prikažem kako jeste. Majka se može igrati s velikom mržnjom. Ja, recimo nikad u životu nijednu rolu nisam igrala, a da mrzi. Meni je to nekako strašno, a pogotovo žensko. Ja sam feministkinja, šta ja mogu, moram ih /svoje likove/ čuvati“, rekla je Koleglnikova.

Ona smatra da je porodična drama prikazana u predstavi „Bunar“ svakodnevica.

„Jako je vidljiva ljubav dvoje mladih i šta sve trpe, a normalno je da u ovakvim porodičnim zajednicama majka se boji da će ostati sama i onda iz tog straha radi nepravdu“, dodala je Kogelnikova.

Zlata Kogelnik ima 75 godina i u Pozorištu Prijedor igra od sezone 1959/1960. Prema riječima režisera Cvijetića, prva je naučila tekst i najspremnija dolazila na probe sa četvero mladih akademskih glumaca kojima bi po razlici u godinama mogla biti baka.

„Kad imate 75 godina, onda morate početi učiti što prije. Treba to sve zapamtiti, jer godine čine svoje, a oni ne moraju to raditi, oni mogu zadnji momenat, premda bih ja voljela da su ranije, pa smo možda mogli nešto… Ali mislim da je svako od njih dobro uradio svoju rolu, da smo dobra, kompaktna predstava, da nema stršenja, niti ima ono što se obično dešava da je jedan lik ninašta nalik, pa sve pokvari. E, ovdje toga nema. Ovdje su svi jednaki“, dodala je Kogelnikova.

Glumica Sabina Halilović igra lik snahe Jasmine i kaže da joj je bilo zadovoljstvo ponovo raditi sa Darkom Cvijetićem, a pogotovo sa Zlatom Kogelnik.

„To je takva jedna glumačka veličina od koje se i dalje uči i od koje mi početnici samo imamo strah i tremu kad smo kraj nje na sceni, ali zahvaljujući njenoj srdačnosti i pomoći i mi mladi glumci smo uspjeli napraviti, nadam se, dobre uloge. To će procijeniti publika“, rekla je Halilovićeva.

Prema njenim riječima, ovo je ljubavna priča u kojoj se sam prostor i okolnosti miješaju u Jasminin život i brak i narušavaju joj sve to.

„Mislim da je ovo priča svekrva-snaha, bez obzira na mješoviti brak, i da takvih slučajeva ima jako mnogo“, dodala je Halilovićeva.

Lik sina Miloša igra Srđan Knjeginjić, udovicu Smilju, koju majka dovodi u kuću da bi otjerala snahu Jasminu, igra Mirela Predojević i vrača, kojeg majka plaća da radi prljave poslove kako bi sina zadržala uza se, Dean Batoz.

Autor: SRNA
Foto: Giga

Comments are closed.