Održan koncert Darka Karajića

U organizaciji Muzičke škole „Savo Balaban“ iz Prijedora od 15.12. do 17.12.2011. godine održan je seminar beogradskog lautiste i gitariste Darka Karajića za sve zainteresovane studente, nastavnike i profesore. Program i tematika seminara obuhvatili su obradu rane muzike iz perioda renesanse i baroka. U okviru seminara, u petak uveče je u Pozorištu Prijedor održan i koncert Darka Karajića na kome je izvodio muzička djela iz perioda renesanse i baroka. Karajić se prisutnoj publici predstavio sviranjem na čak 8 instrumenata i to: vihuela, renesansna lauta, barokna gitara, teorba, arhi lauta, barokna laita, romantična gitara i klasična gitara.

Darko Karajić je rođen 1964. godine u Šapcu. Prije studija, gitaru je učio kod Dušana Šaponje, Nadežde Kondić, Dušana Bogdanovića i Vere Ogrizović. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Ištvana Remera, a postdiplomske studije završio je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Vere Ogrizović, na temu Muzika za lautu Johana Sebastijana Baha u obradi za gitaru. Kao član ansambala Musica Antiqua, Ars Nova, Renesans i Studija za ranu muziku, nastupao je u svim značajnim koncertnim dvoranama, kao i na festivalima na prostorima bivše Jugoslavije, a takođe održao koncerte i u većini evropskih zemalja. Osim sa ansamblom Renesans, nastupao je kao solista i sa orkestrom Dušan Skovran, horom i orkestrom RTS-a, Beogradskom filharmonijom, orkestrom Beogradske opere, Beogradskom kameratom.
Učestvovao je u različitim muzičkim projektima, stilski šarolikim, od muzike inspirisane etno zvukom, muzike srednjeg vijeka, renesanse i baroka, do muzike za film, a rezultat svega toga je veliki broj diskografskih izdanja. Docent je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Od 1994. u Muzičkoj školi Josip Slavenski predaje lautu na Odsjeku za ranu muziku, a od 2007. godine je predavač i na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu. Autor je zbirke Muzika Johana Sebastijana Baha u obradi za gitaru koja je štampana 2006. godine u izdanju Centra za ranu muziku Renesans. Od 1992. godine pa do sada učenici iz njegove klase su osvojili ukupno 145 nagrada na takmičenjima, kako domaćim, tako i svjetskim i to: 20 specijalnih, 57 prvih, 57 drugih, 25 trećih, a 30 njegovih učenika nastavili su studije gitare i laute. Pokretač je nastave laute na Odsjeku za ranu muziku u nižoj i srednjoj muzičkoj školi. Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije, Jugoslovenske asocijacije klasičnih gitarista, Udruženja lautista Londona.
Foto – GradPrijedor.com
Tekst – GradPrijedor.com i Muzička škola „Savo Balaban“ Prijedor

Comments are closed.