Održan koncert klavirskog dua Alberto Frka i Jakša Zlatar

Poznati klavirski duo iz Hrvatske Alberto Frka i Jakša Zlatar održali su sinoć koncert u prijedorskoj Galeriji „Sreten Stojanović“.

Jakša Zlatar profesor je klavira i metodike klavira na muzičkim akademijama u Zagrebu i Puli.

„Prvi put sam ovdje, dvorana jeste mala, ali je inspirativna“, izjavio je Zlatar uoči večerašnjeg koncerta, ističući da će se prijedorskoj publici predstaviti sa najznačajnijim djelima napisanim za klavir četvororučno.

Zlatar je diplomirao i magistrirao klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je psihologiju i sociologiju.

Alberto Frka je nakon završenog Medicinskog fakulteta u Zagrebu, diplomirao klavir u Parizu, a od 2007. godine živi i radi u Dubrovniku.

On je novinarima rekao da se sa kolegom Zlatarom upoznao prije 25 godina.

„Sreli smo se na seminarima u Dubrovniku. Tada sam još bio student klavira u Parizu, a dolazio sam ljeti na seminare. Već dugo se i dobro znamo, sarađujemo i sviramo zajedno sa posebnim zadovoljstvom posljednjih 10 godina“, rekao je Frka.

On je dodao da je sviranje u četiri ruke na klaviru specifično, kao i literatura i slušanje takve muzike.

„Tu klavir zvuči kao cijeli orkestar i publika veoma lijepo reaguje na te razlike i drugačije stilove i vrste izražaja“, naglasio je Frka.

Na programu koncerta, koji je organizovala prijedorska Muzička škola „Savo Balaban“ bila su djela Franca Šuberta, Kloda Debisija, Sergeja Rahmanjinova i Ive Josipovića.

Izvor: SRNA – Nezavisne novine

Comments are closed.