Održan mali poetski čas na Paležu

Članovi Organizacionog odbora 47. Književnih susreta na Kozari položili su danas vijenac na Paležu, u srcu planine Kozare, gdje je Skender Kulenović 1942. godine prvi put pročitao svoju poemu „Stojanka majka Knežopoljka“.

Na tom mjestu održan je i mali poetski čas pod nazivom „Na licu mjesta“ koji se tradicionalno održava na početku Književnih susreta.Na ovom mjestu stihove su govorili Dragana Kragulj iz Prijedora, te Mirjana Samac iz Kostajnice i Dajana Balaban iz Kozarske Dubice.

Na spomeniku na Paležu, podignutom 1982. godine, piše: „Poslije njemačko-ustaške ofanzive na Kozaru 19. avgusta 1942. godine, na ovom mjestu stajalo je u stroju 900 preživjelih boraca Kozarskog partizanskog odreda. Nakon smotre borac i pjesnik Skender Kulenović pročitao je pred strojem svoju poemu Stojanka majka Knežopoljka“.

Ovom događaju su prisustvovali i predstavnici opština Gradiška, Kozarska Dubica i Kostajnica, kao i članovi Izviđačkog odreda „Dr Mladen Stojanović“.

Bogat program 47. „Književnih susreta na Kozari“ nastavlja se već u ponedjeljak kada će u Muzeju Kozare biti otvorena izložba radova nastalih na 13. Likovnoj kolonije „Sreten Stojanović“.

Susreti će zvanično biti otvoreni u petak 20. septembra svečanom akademijom u Pozorištu Prijedor.

Na centralnom događaju, Poetskom času na Mrakovici u subotu 21. septembra će ovogodišnjem laureatu Dušanu Kovačeviću biti uručena nagrada Književni vijenac Kozare, a iste večeri Kovačeviću u čast biće održano Veče laureata.

Učesnici ovogodišnjih Književnih susreta na Kozari su poznata književna imena Matija Bećković, Milosav Tešić, LJubivoje Ršumović, Dragan Kolundžija, Vladimir Tabašević, Đorđe Nešić, Veroljub Vukašinović, Vid Vicko Vukelić i Slobodan Jović.

Organizator i generalni pokrovitelj 47. Književnih susreta na Kozari je grad Prijedor, saorganizatori su grad Banjaluka i opštine Laktaši, Srbac, Gradiška, Kostajnica, Novi Grad i Kozarska Dubica, pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a sponzor Nagrade „Književni vijenac Kozare“ kompanija „Arselor Mital Prijedor.

Izvor: PrijedorGrad.org

Comments are closed.