Održan ŠA fest u Prijedoru

U Prijedoru je proteklog vikenda sa velikim uspjehom održan ŠA fest posvećen prerano preminulom muzičaru i akademskom slikaru Daliboru Popoviću Mikši. U spomen na Popovića, njegovi prijatelji organizovali su ovaj događaj kako bi Mikšin duh nastavio da živi u gradu u kojem je počela njegova umjetnička karijera.

Festival su u petak otvorila dvojica Mikšinih prijatelja iz djetinjstva sa kojima je osnovao rok-grupu „Tatu“ u kojoj je bio pjevač i gitarista. Odsvirali su nekoliko pjesama koju su napisali zajedno sa Popovićem, koji je prošle godine preminuo u 37. godini. Publika je emotivno primila njihov nastup, koji je ih je podsjetio na to kakav je Mikša svestran umjetnik bio.

„To što je bitno je da je Prijedor dobio jedan novi festival, ono što je tužno je da je Prijedor izgubio jednog jako važnog umjetnika“, rekao je jedan od posjetilaca.

„Mislim da je ovaj festival velika stvar za naš grad. Jako mi je drago što se održava u Prijedoru u spomen na Dalibora Popovića Mikšu, velikog umjetnika i našeg velikog prijatelja“, istakla je Prijedorčanka Martina Stakić.

Prvo veče festivala bilo je rezervisano za lokalne bendove, a tokom druge večeri pred oko dvije hiljade posjetilaca nastupili su nova regionalna atrakcija „Artan Lili“, svjetski poznati džez pijanista Vasil Hadžimanov i njegov bend, kao i beogradski „Strejt Džekin“, prijedorski „Dbau“ i banjalučki „Sopot“.

„Za nas je velika čast uopšte što otvaramo festival posvećen našem drugu i kolegi muzičaru. Odazvali smo se vrlo rado svemu ovom i pružamo podršku svemu ovome od nastupa, fondacije, svega što se dešava i vrti oko imena Dalibora Popovića Mikše“ – rekao je Miljan Sredić („D Bećars“ Prijedor).

„Rekao sam već u nekoliko navrata da je ovo jedan od rijetkih, a tako divnih primjera gdje se jedna tužna i tragična situacija pretvori u nešto mnogo lijepo i kreativno i ja mislim da bi, iako nisam lično poznavao Mikšu, on najviše volio da ovako nešto desi u njegovo ime“ izjavio je Vasil Hadžimanov (džez pijanista iz Beograda).

Bojan Slačala, vođa grupe „Artan Lili“ iz Beograda je rekao da mu je jako drago što je ovo sve počelo kako treba i što se sve dešava i upravo u ovim trenucima kulminira ta žurka, koja je u stvari najbolji način da se odužimo Mikši za sve ono lijepo što je uradio za nas i za ovaj grad.

„Dbau se okupio nakon što četiri godine nismo funkcionisali. Povod je ovaj jedan divni festival za Mikšu. Nadam se da će ovo opstati u ovom gradu i biti jedan festival kojim ćemo se svi ponositi“ rekao je Dino Mrkalj, gitarista grupe „Dbau“ Prijedor.

Organizatori kažu da je inauguralni ŠA fest bio veliki trijumf. Izuzetno su zadovoljni reakcijom publike i veoma pozitivnom atmosferom koja je pratila manifestaciju. Planiraju da osnuju fondaciju „Dalibor Popović Mikša“, koja će podržavati mlade umjetnike.

Nataša Kuridža, portparolka ŠA festa, je izjavila za RTRS da većinu novca koji se zaradi od ovog festivala, od ulaznica i prodaje piće, će ići baš u fondaciju zato što svi bendovi sviraju besplatno ili za osnovne troškove i svi ljudi koji rade, rade volonterski, tako da sav novac ide u dobre svrhe.

ŠA fest dio je prijedorskog Kulturnog ljeta, a podržao ga je Grad Prijedor.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je rekao da je ovo jedna od manifestacija u kojoj je jako puno duše. Da je ovo manifestacija sa željom da se sjetimo svi našeg Mikše, koji je bio umjetnik u pravom smislu riječi. Umjetnik i u likovnoj umjetnosti i u muzičkoj umjetnosti.

I publika i organizatori vjeruju da će ŠA fest postati stalan dio kulturne scene u Prijedoru, kao i da će u sljedećim izdanjima proširiti polje djelovanja i na likovnu umjetnost jer je Popović bio i akademski slikar. Generalni medijiski pokrovitelj ŠA festa je Radio-televizija Republike Srpske.

Izvor: RTRS

Comments are closed.