Održan Ulični muzički festival

Gostujuća grupa od pedesetak umjetnika pod nazivom „Lijepo živjeti“, iz francuskog grada Rena, organizovala je sinoć Ulični muzički festival na prijedorskom šetalištu uz podršku domaćina – članova Kulturno umjetničkog društva „Osman Džafić“ iz Prijedora. „Cilj nam je bio da dođemo u ovaj grad, radimo sa muzičarima i djecom talentovanom za muziku i crtanje i organizujemo ovaj festival, da se uz muziku, pjesmu i igru približimo jedni drugima. Vidimo da su nas ljudi prihvatili, da pjevaju i igraju sa nama, što i jeste cilj jednog ovakvog umjetničkog događaja“, rekao je jedan od gostujućih umjetnika Frederik Buvije.
U programu su učestvovali duvački orkestar, hor „Bubamara“, plesači tradicionalne muzike iz Bretanje, cirkuski umjetnici-žongleri, svirači na harfi, pjevači, te grupa mladih muzičara koji sviraju po svom tijelu. Neobični performans na otvorenom pratio je veliki broj Prijedorčana svih generacija, a poneki su zapjevali sa učesnicima festivala. Sekretar KUD-a „Osman Džafić“ Alma Semanić rekla je da su se gostima iz Francuske na uličnom fetivalu pridružila djeca iz osnovnih škola „Desanka Maksimović“ i „Kozarac“. „Željeli smo da Prijedoru predstavimo nešto što se do sada nije moglo vidjeti na našim ulicama. Naša saradnja počela je još 2006. godine, kada je društvo gostovalo u Francuskoj s ciljem da se povežu dva grada i dva društva, te razmijene i steknu nova isksutva i umjetničke ideje“, navela je Semanićeva.
Ona je istakla da su tokom boravka u Prijedoru tri grupe umjetnika organizovale atelje žongliranja, plesa i muzike sa đacima Osnovne škole „Desanka Maksimović“ koji su naučili da prave loptice za žongliranje i igraju uz bretanjsku narodnu muziku. Njihova posjeta, koja je počela 14. aprila, završava se u petak, za kada im domaćini iz KUD „Osman Džafić“ priređuju oproštajni koncert.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.