Održana druga smotra folklornog stvaralaštva Rasavci 2016.

20160716_213955

U organizaciji Folklorne sekcije “Rasavci“, 16. jula 2016. godine, održana je Druga smotra folklornog stvaralaštva “Zaigrajmo, zapjevajmo, običaje sačuvajmo”.

U cjelovečernjem programu, koji je, zbog lošeg vremena umjesto na terenu kod škole, održan u sali parohijskog doma, crkve Vazneselja Gospodnjeg u Rasavcima, učestvovala su Kulturno-umjetnička društva: “Rogolji” iz Gradiške, „Đerdan“ iz Trna, “Saničani”, “Omarska”, “Milan Egić” Brezičani – Područna sekcija Donja Dragotinja, “Oštra Luka”, Folklorna sekcija „Orlovača“, Etno grupa „Vile Petrova“ i domaćin, Folklorna sekcija “Rasavci”.

20160716_212836

Otvarajuću Drugu smotru folkornog stvaralaštva u Rasavcima, u ime Grada Prijedora, pokrovitelja manifestacije, brojnim posjetiocima obratio se zamjenik gradonačelnika, Milenko Đaković, koji je istakao veliki značaj ove manifestacije na očuvanju narodne tradicije i običaja.

20160716_212936

“Pored njegovanja kulturne baštine, ovo je prilika da mladi kulturni stvaraoci, koji tokom godine vrijedno rade, predstave ono što su naučili i na najljepši način promovišu svoja društva i mjesta iz kojih dolaze”, istakao je Đaković.

20160716_213412

Među brojnim posjetiocima manifestacije bio je načelnik opštine Oštra Luka, Dragan Stanar, paroh oštrolučki, protojerej stavrofor Petar Milovac, šef Odsjeka za mjesne zajednice Grada Prijedora, Rade Aleksić i koordinator za mjesne zajednice, Milan Rokvić.

20160716_223905

Borislav Stanković, predsjednik Savjeta MZ Rasavci zahvalio je učesnicima manifestacije, koji su, i pored lošeg vremena, došli u Rasavce i svojim nastupom uveličali Drugu smotru folklornog stvaralaštva.

20160716_223945

Stanković je zahvalio Gradu Prijedoru pokrovitelju manifestacije, RTV Prijedor i “Kozarskom vjesniku” medijskim pokroviteljima, kao i sponzorima, koji su prepoznali značaj manifestacije, na kojoj je nastupilo je više od 200 mladih folkloraša ovog dijela RS, a to su: kompanija “ArcelorMittal” Prijedor, preduzeće ”Rudprom” Prijedor, preduzeće “Nuti due” iz Rasavaca, Nacionalni park “Kozara” i STR “Stana” iz Rasavaca.

U organizaciji Druge smotre folklornog stvaralaštva, posebno su se istakli: Dajana Babić, Nevena Milunić, Marijana Mršić, Bojan Davidović i Slaviša Kaljević, članovi Folklorne sekcije “Rasavci”, domaćini manifestacije, koja će, naredne godine, postati tradicionalna.

Autor: Saša Goronja

Comments are closed.