Održani međunarodni književni susreti „Šušnjar 2016“

ol6

U Oštroj Luci danas su održani međunarodni književni susreti „Šušnjar 2016“ čime su nastavljeni Ilindanski dani, niz manifestacija kojima ova opština obilježava svoj dan i krsnu slavu – Svetog proroka Iliju.

ol2

Načelnik opštine Oštra Luka Dragan Stanar rekao je da su ovo dani sjećanja na stradanje srpskog stanovništva u opštini Sanski Most 1941. godine.

„Mi manifestaciju pomažemo u mjeri u kojoj možemo. Iako je teška situacija, mi svake godine odvojimo znatna sredstva jer se ovo mora održati zbog onih kojima je prevashodno namijenjena“, rekao je Stanar novinarima u Oštroj Luci.

ol3

Predsjednik žirija ovogodišnjih susreta Milenko Stojičić rekao je da je ove godine književnu nagradu „Šušnjar“ dobio pjesnik Stevan Tontić za sveukupno stvaralaštvo, a nagradu „Slovo Podgrmeča“ Slavica Mastikosa-Panzalović za roman inspirisan zavičajem „Tri hleba nasušna na polici vremena“.

ol4

„Stevan Tontić je evropsko ime. Njegov jezik je nenatrunjen modernim jezičkim pretapanjima. To je čista zavičajna lirika“, rekao je Stojičić i dodao da je u konkurenciji bilo deset ili 12 imena o kojima se i dalje razmišlja.

Nagrađeni pjesnik Stevan Tontić rekao je da nagrade ne čine pisce boljima, ali pomažu im da prežive i skreću pažnju na njihovo djelo.

ol5

„Ja dolazim iz ovog kraja. Ja sam rođen u Podgrmeču i ovo je za mene jedna zavičajna nagrada i utoliko i ljepša i draža“, rekao je Tontić.

Nagrađena književnica Slavica Mastikosa-Panzalović rekla je da je za nju ovo posebna nagrada jer su joj ovdje korjeni i jer joj je otac rođen u Oštroj Luci, a on joj je pričao priče uz koje je odrastala i koje su morale biti kazane.

„To je u meni zorilo i osjetila sam potrebu da to mora da bude napisano“, rekla je Mastikosa-Panzalović.

Njen roman prati sudbinu dviju žena, Gospave iz njene porodice, a druge čiji je identitet izmijenila jer nema salasnosti njenih potomaka za objavljivanje imena.

„To je žena kojoj su djecu dočekali na bajonete i koja je sačuvala te krvave košuljice i čuvala ih je cijelog svog života i sahranjena je sa njima. To je priča koju sam ja čula kao sedmogodišnja djecvojčica i moralo je proći vrijeme da pronađem stil i način kako da to ispričam, da to bude ne ratna nego ljudska priča“, rekla je Mastikosa-Panzalović dodajući da je roman posvetila svojoj kćerki i ljudima iz ovog kraja koji uprkos svemu umiju da vole i nisu izgubili ljudskost.

ol7

Specijalno priznanje osvojila je engleska pjesnikinja Fiona Sampson za zbirku „Kolshil“. Iako je njen dolazak na književne susrete bio najavljen, kao i njeno pjesničko veče sutra u Prijedoru, spriječena je da dođe zbog saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovao voz kojim je putovala ka aerodromu.

ol20

Učesnici susreta pustili su poetski vijenac niz rijeku Sanu, nakon čega je organizovanodruženje pjesnika sa čitaocima, a potom i književno veče u kojem su, osim dvoje nagrađenih autora i članova žirija, učestvovali Boro Kapetanović, Rade Vrućinić, Minja Golubović, Marinko Jagodić, Šćepan Aleksić, Dragana Kragulj, Nataša Vrućinić i Borislav Tešić.

Gosti susreta su zavičajni pisci iz Slovenije pri Srpskom kulturnom društvu „Petar Kočić“ iz Kranja.

ol1

Ilindanski dani započeli su u subotu, 30. jula, četvrtom poljoprivrednom izložbom u Oštroj Luci. Nastavljaju se sutra, utorak, 2. avgusta, parastosom na Šušnjaru, spomen kompleksu za 5.500 Srba i Jevreja stradalih u ustaškom pokolju o Ilindanu 1941. godine, te obilježavanjem dana i krsne slave opštine, a završavaju u nedjelju, 7. avgusta, 244. Grmečkom koridom.

Autor: SRNA

Comments are closed.