Održano 7. Veče nacionalnih manjina u Prijedoru

U Prijedoru je u petak uveče održano već tradicionalno, sedmo po redu, „Veče nacionalnih manjina“. Na ovoj manifestaciji se okupilo oko dvije stotine članova 4 prijedorska udruženja nacionalnih manjina kao i njihovi gosti. Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Stevo Haverljuk je rekao da je položaj nacionalnih manjina u svim opštinama RS zadovoljavajući i da njihova udruženja većinom imaju podršku lokalnih vlasti. „Ovo druženje se u Prijedoru održava sedmi put što je već dovoljan podatak da je u ovoj opštini posvećena značajna pažnja manjinama. Ovo je ujedno i dobra prilika da se sumiraju rezultati njihovog rada, ali i da se ukaže na određenu problematiku koja muči nacionalne manjine“, rekao je Haverljuk.
Zvanični domaćin večeri bilo je Udruženje Čeha “ Česka beseda“, čiji je predsjednik Tomislav Blaha istakao da je opština Prijedor jedna od rijetkih koja je za svoje nacionalne manjine riješila pitanje mjesta okupljanja. „Hvale vrijedan podatak je činjenica da je opština Prijedor prva koja iz budžeta redovno finanasira rad nacionalnih manjina“, istakao je Blaha. Jedan od gostiju na Večeri nacionalnih manjina bio je i Branko Zupanc, šef konzularne kancelarije Republike Slovenije u Banjaluci. „Iako sam tek nedavno preuzeo ovu dužnost rado sam se odazvao pozivu da budem gost na ovoj večeri manjina. Pozitivno sam iznenađen gradom u koji sam došao, ali i činjenicom da je grupa Slovenaca koja živi na ovim prostorima tako aktivna i dobro prihvaćena u ovoj sredini.
Sa svoje strane ćemo nastojati da pomognemo i podupremo kontakte naše manjine, sredina u kojima žive i Slovenije, kao njihove matične države“, dodao je Zupanc. Načelnica opštinskog Odjeljenja za društvene djelatnosti Ljiljana Babić je u svom obraćanju prisutnima istakla da se demokratičnost jednog društva mjeri onim koliko se u njemu poštuju nacionalne manjine i njihova prava. „Nacionalne manjine u Prijedoru dijele sudbinu većinskih naroda na ovim prostorima i ni u jednom segmentu nisu ugrožene, naprotiv, činimo dodatne napore da podržimo sve njihove projekte za očuvanje i njegovanje kulturne tradicije i jezika“, naglasila je Babićeva. Udruženja Čeha i Slovenaca predstavila su se pjesmom dok su Ukrajinci i Romi nastupili sa svojim folklornim sekcijama.

Comments are closed.