Održano veče amaterskog horskog pjevanja

hor_-_kud-a_osman_dzafic

Veče amaterskog horskog pjevanja održano je sinoć u Prijedoru u organizaciji ovdašnjeg Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ „Osman Džafić“ i uz učešće sedam horova iz Prijedora, Sanskog Mosta, Velike Kladuše, Bugojna i Ključa.

Sekretar KUD-a „Osman Džafić“ Prijedor Alma Semanić rekla je da ovo društvo postoji više od 40 godina, a da je horska sekcija osnovana 2004. godine i da je nastupila širom BiH i Evrope.

„Prvi put organizujemo veče amaterskog horskog pjevanja u Prijedoru. Razlog je što volimo da pjevamo, družimo se i zavbavljamo“, rekla je Semanićeva novinarima u Prijedoru.

Dirigent Ženskog kamernog hora „A vista“ Prijedor Branka Nastić rekla je da hor postoji od februara ove godine i broji oko 25 članica.

„Na našem repertoaru su raznovrsne kompozicije, od duhovnih, ruskih i srpskih crkvenih pjesama, kao i klasičnih koje su prilagođene ženskim kamernim horovima, do savremenih“, rekla je Nastićeva.

Umjetnički rukovodilac Vokalnog ansambla Bugojno Samira Merdžanić rekla je da ovaj hor postoji 20 godina i da je, pored nastupa u BiH, gostovao u Francuskoj, Hrvatskoj, Makedoniji i Srbiji.

„Prvi put smo u Prijedoru i ovo je jedan pitom, mirani divan grad. Grupa broji 18 članova, ali večeras nastupamo u krnjem sastavu. Od nagrada izdvajamo zlatnu medalju na međunarodnom takmičenju u Bijeljini, prvu nagradu na horskom festivalu u Ohridu, te gran pri za dječiji dio ansambla i nagradu za najboljeg dirigenta na horskom šampionatu `Lege Artis` u Tuzli“, navela je Merdžanićeva.

Osim ova tri hora, u sali Pozorišta Prijedor sinoć su nastupili i Gradski ženski hor KUD-a „Tono Hrovat“ iz Velike Kladuše, hor KUD-a „Stari grad“ iz Ključa, vokalna grupa „Ameno“ iz Prijedora i Mješoviti hor „Harmoni“ iz Sasnkog Mosta sa svojim podmlatkom, horom „Melodi“.

Veče amaterskog horskog pjevanja završeno je nastupom horova „Harmoni“ i „Melodi“ iz Sanskog Mosta koji su zajedno izveli pjesmu „Ljubav može sve“, šaljući poruku mira i ljubavi i čestitajući 20. novembar, Međunarodni dan djeteta.

Autor: SRNA
Foto: Dragan Stojnić Giga – Kozarski vjesnik

Comments are closed.