Orkestar harmonika MŠ „Savo Balaban“ pobjednik festivala u Ugljeviku

Ljubav prema poslu, posvećenost, disciplina i konstantan rad uvijek urode plodom, smatra profesor Miloš Zec i dirigent Orkestra harmonika Muzičke škole „Savo Balaban“ iz Prijedora, koji je nedavno osvojio zlatnu medalju na jubilarnom, 10. međunarodnom festivalu harmonike u Ugljeviku i time nakon 30 godina zlato donio u ovaj grad.

Zec u razgovoru za „Nezavisne“ napominje da ovo priznanje ima višestruk značaj za njih, između ostalog i jer se među učenicima stvorila veza u kojoj svi nose međusobnu odgovornost i radost kroz konstantan rad, a takođe se stvorila i veća želja za vježbanjem instrumenta.

„Važno je i zbog međusobnog povezivanja s ostalim orkestrima iz regiona i dijeljenja iskustava s njima. Ovo doprinosi i promociji instrumenta i razbijanju predrasuda da je harmonika samo narodni instrument na kojem se isključivo izvodi folklorna muzika“, dodao je Zec.

Istakao je da je ovo, između ostalog, važno i zbog promocije Muzičke škole „Savo Balaban“, ali i izvođenja kompozicija domaćih autora kao što je Dalibor Đukić.

„Na početku rada orkestar je brojao 16 članova, međutim s vremenom se iskristalisalo i sada je u orkestru 12 članova. Probe se regularno održavaju dva puta sedmično u trajanju od jedan sat. Naravno, kad bismo radili po tom rasporedu za nas se ne bi čulo ni za 100 godina, tako da 15 dana pred takmičenja probe imamo svaki dan, osim nedjelje“, rekao je Zec.

Pri ovoj muzičkoj školi i ranije je postojao Orkestar harmonika, ali se ugasio 1989, te je nakon pauze od 28 godina reosnovan na inicijativu Zeca prije dvije godine.

„Za ovaj instrument na području Balkana vlada veliko interesovanje, a naglasak stavljam na narodnu muziku. Većina djece koja upiše MŠ misli da će svirati narodnu muziku, što je dobro kako bi se očuvala tradicija našeg naroda. Međutim, naši ljudi nisu dovoljno upoznati da se na harmonici mogu izvoditi gotovo svi žanrovi, što nije čudo s obzirom na to da se u medijima harmonika prikazuje kao instrument na kojem se izvodi folk muzika“, dodao je Zec.

Autor: Nevena Vržina – Nezavisne novine

Comments are closed.