Osmo druženje Čeha u Prijedoru

Povodom Dana „Česke besede“ Prijedor ovo Udruženje je juče organizovalo osmo druženje pripadnika ove nacionalne manjine sa članovima Udruženja Čeha iz drugih gradova Republike Srpske i Hrvatske. Predsjednik prijedorske „Česke besede“ Tomislav Blaha potvrdio je novinarima da je ovo druženje bilo prilika da se obilježi i 94 godine postojanja udruženja Čeha u Prijedoru. On je rekao da je na ovoj smotri folklora, muzike, nošnji i običaja nastupilo oko 200 čeških sunarodnika iz Banjaluke, Nove Vesi kod Srpca i Mačinog Brda kod Prnjavora iz Republike Srpske, te Slavonskog Broda, Bjeliševca i Lipovljana iz Hrvatske, kao i pripadnici drugih manjina.
Blaha je podsjetio da su Česi u Prijedor došli početkom 20. vijeka i da su prvo dolazili kao poljoprivrednici, ističući da ih je domicilno stanovništvo prihvatilo. „Prva žena rudarski inženjer u svijetu bila je Ela Latal, Čehinja koja je živjela u Prijedoru, prvi vlasnici ribnjaka u Prijedoru i Prnjavoru bili su prijedorski Česi, a naši sunarodnici otvorili su i prvu ciglanu i prvu fabriku metalnog oruđa u gradu na Sani“, naveo je Blaha. On je istakao da je osnovni cilj ove manjinske zajednice da sačuva jezik, običaje i kulturu i da poveže pokidane mostove među Česima na svim prostorima bivše Jugoslavije. Ovogodišnje druženje češke manjinske zajednice uveličao je i ambasador Češke u BiH Tomaš Sunjog koji je rekao da se rado odazvao pozivu da prisustvuje obilježavanjeu dana češke manjine u Prijedoru.
„Vlada Češke Republike pomaže češku manjinu u Republici Srpskoj gdje postoje njihova četiri udruženja, a programi koje realizujemo ili su nam u planu, odnose se na obnovu objekata koje koriste članovi tih udruženja kao i učenje češkog jezika. Vlada Češke finansira lektora za češki jezik na Univerzitetu u Banjaluci koji uči Čehe, ali i druge koji se interesuje za ovaj jezik“, dodao je Sunjog. On je rekao da je veoma važan ovakav skup koji pokazuje da Česi imaju tradiciju ovdje i da, kao i njihovi preci u vrijeme Austro-Ugarske, doprinose i danas multikulturalnosti ovih prostora. U Prijedoru danas živi oko 150 potomaka Čeha, od kojih je 70 aktivnih članova Udruženja „Česka beseda“.

Comments are closed.