Otvoren Šesnaesti Međunarodni festival horova „Zlatna vila“

Crkevni hor Sveti Roman Melod Subotica

Crkevni hor Sveti Roman Melod Subotica

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić otvorio je sinoć 16. Međunarodi festival horova „Zlatna vila“ na kojem se takmiči devet horova iz BiH, Slovenije, Srbije, Mađarske, Hrvatske i Češke.

„Naši građani imaju smisla za ono što je lijepo i što se njeguje u cijelom svijetu, a 130 godina horskog pjevanja u Prijedoru je duga tradicija i malo ko to ima i mi se time ponosimo“, rekao je Pavić otvarajući ovaj festival.

Mešani pevski zbor Postojna

Mešani pevski zbor Postojna

Nastupili su Mešani pevski zbor Postojna iz Slovenije, crkveni hor „Sveti Roman Melod“ iz Subotice, „Fandante čember“ iz Mađarske, Djevojački zbor „Cantus ante omnia“ iz Zagreba i Srpsko pravoslavno crkveno pjevačko društvo „Vila“ iz Prijedora.

Druge festivalske večeri publici će se predstaviti hor „Aliluja“ iz Beograda, Niški kamerni hor iz Niša, Kamerni mješoviti hor „Lola“ iz Sarajeva i hor „Ostrava“ iz Češke.

Horovi u dvadesetminutnom nastupu izvode po pet kompozicija – djelo starog majstora, djelo iz 20. vijeka, djelo srpskog autora, djelo domaćeg autora i djelo po slobodnom izboru.

Kamerni hor Fandante iz Mađarske

Kamerni hor Fandante iz Mađarske

Nastupe horova ocjenjuje žiri u sastavu dirigent i vanredni profesor na Muzičkoj akademiji u Ljubljani Marko Vatovec, vanredni profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu Jasenka Ostojić i docent na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu Božidar Crnjanski.

Za vrhunske domete u horskom pjevanju biće dodijeljena plaketa „Zlatna vila“ i novčana nagrada od 5.000 KM, za hor koji osvoju nagradu publike predviđena je novčana nagrada od 1.500 KM, a žiri ima mogućnost dodijeliti pet posebnih priznanja za neke od elemenata horskog pjevanja – najbolja izvedba savremenog, domaćeg, duhovnog i djela starog majstora, te inovacija i virtuoznost u interpretaciji.

Djevojački zbor Cantus ante omnia iz Zagreba

Djevojački zbor Cantus ante omnia iz Zagreba

Od ove godine se, pored prve nagrade žirija i nagrade publike, uvode i povelje za osvojeno drugo i treće mjesto.

Svi horovi učestvovaće na koncertu prijateljstva danas u podne na prijedorskom malom trgu.

Izvršni organizator i pokrovitelj „Zlatne vile“ je grad Prijedor, saorganizator Srpsko pravoslavno crkveno pjevačko društvo „Vila“, a prijatelji festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, NLB Razvojna banka, Fabrika keksa i srodnih proizvoda „Mira“ Prijedor i hotel „Prijedor“.

Srpsko pjevačko društvo Vila iz Prijedora

Srpsko pjevačko društvo Vila iz Prijedora

Međunarodni festival horova „Zlatna vila“ dio je niza manifestacija i masjkih svečanosti kojima se obilježava 16. maj, Dan grada Prijedora.

Autor: SRNA – Nezavisne novine

Comments are closed.