Otvorena izložba Bekim Fehmiu-Bogatstvo izgubljeno u tišini

Pred zavidnim brojem naših sugrađana, u Pozorištu Prijedor je u petak uveče otvorena dokumentarna izložba “Bekim Fehmiu-Bogatstvo izgubljeno u tišini”. Izložbu posvećenu jednom od najvećih jugoslovenskih i kosovskih glumaca, organizovali su Agencija lokalne demokratije Prijedor i Associazione Trentino con i Balcani, kao dio projekta pod nazivom Dijalog, sećanje i elaboracija konflikta koji se sprovodi na teritoriji Bosne i Herecgovine, Srbije i Kosova. Cilj ovog projekta jeste da se kroz organizaciju različitih aktivnosti promoviše zajedničko kulturno nasljeđe ovih teritorija, ali i da se ostvare uslovi za saradnju i uspostavljanje dijaloga među zajdnicama koje žive na ovim prostorima.
Na izložbi je prikazan materijal koji je sakupljen na tri teritorije na kojima se sprovodi projekat i on obuhvata novinske intervjue urađene sa Bekimom Fehmiuom u periodu od 1967 do 2001. godine, dijelove knjiga, dokumenta iz ličnog života Bekima Fehmiua, fotografije, filmske postere, ali i tonske i video zapise.
Koristeći najviše ono što je Bekim Fehmiu rekao o sebi i svom životu u novinskim intervjuima i memoarima koji su objavljeni 2001. godine, ova izložba na neki način predstavlja priču Bekima Fehmiua o samom sebi.
Kroz hronološki prikaz njegovog života, od najranijeg detinjstva do godina neposredno prije smrti, ova izložba nam govori o čoveku koji je prevazilazeći ograničenja nacionalnih kultura i granica uspio da očuva svu kompleksnost i raznosvrsnost svoje ličnosti, ali nam je istovremeno poslao i poruku da bogatstvo jednog pojedinaca/pojedinke leži u njegovoj/njenoj sposobnosti da prihvati različitosti.
Nakon uspješnog gostovanja izložbe u Peći (januar 2012) i Prištini (01-14. juna 2012.) izložba će biti otvorena u Prijedoru od 22. do 27. juna 2012. godine svakog dana u periodu od 10-12 i 18-20 časova. Nakon Prijedora izložba će gostovati u Sarajevu, Prizrenu, Beogradu, Nišu i Kraljevu.
Tekst i foto-GradPrijedor.com i ALD Prijedor

Comments are closed.