Otvorena izložba crteža iz zbirke Muzeja Kozare

20150511223240_304582

U Muzeju Kozare sinoć je otvorena izložba „Crteži“, koju čini izbor tridesetak crteža iz Likovne zbirke ove kulturne ustanove.

Direktor Muzeja Zoran Radonjić rekao je, otvarajući izložbu, da u ovoj zbirci ima više od 800 radova i među njima nekoliko stotina crteža.

„Poenta je bila da ovom prilikom izložimo kvalitetne radove, a istovremeno da imamo određenu dinamiku u smislu ponavljanja različitih sadržaja, senzibiliteta, likovnog izraza i pristupa, kao i kad su u pitanju vremenska razdoblja u kojem su crteži nastali“, dodao je Radonjić.

Kustos muzeja i selektor izložbe Aleksa Milić naglasio je da se u selekciji za izbor crteža rukovodio, prije svega, kvalitetom crteža, a da je vodio računa i o zastupljenosti različitosti autora i njihovih rukopisa.

„Izabrani su crteži 16 raznorodnih autora s namjerom da se predstavi ono najbolje u svoj svojoj različitosti i bogatstvu crtačkog izraza iz umjetničke zbirke Muzeja Kozare“, dodao je Milić.

Među tridesetak radova izloženi su crteži Sretena Stojanovića, Mila Milunovića, Miće Popovića, Mirka Čelebonovića, Vladimira Veličkovića, Radovana Kragulja, Branka Miljuša, Predraga Marjanovića, što vremenski obuhvata cijeli prošli vijek. Izloženo je i nekoliko radova savremenih autora Mladena Miljanovića, koji je i najmlađi autor, a prošlogodišnji je predstavnik BiH na Venecijanskom bijenalu.

Načelnik gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti Ljiljana Babić istakla je da Muzej Kozare raspolaže značajnom zbirkom likovnih djela, „koja bi trebalo da ugledaju svjetlo dana na jednoj velikoj izložbi“.

„Tako bi građani mogli da vide šta je stvarano tokom proteklih godina, kao i ono što su umjetnici ostavili muzeju nakon što su u ovom prostoru izlagali radove“, dodala je Babićeva.
Izložba će biti otvorena do 1. juna i jedna je u nizu manifestacija kojom se ove godine obilježava Dan grada Prijedora – 16. maj.

Autor: SRNA – Nezavisne novine

Comments are closed.