Otvorena izložba fotografija Igora Motla „Teatar“

motl1

Izložba fotografija Igora Motla pod nazivom „Teatar“ otvorena je sinoć u Prijedoru i posjetioci Galerije `96 mogu je pogledati do 23. avgusta.

Direktor Pozorišta Prijedor Zoran Baroš zahvalio se prijedorskoj galeriji na prostoru ustupljenom teatru i rekao da Pozorište Prijedor sa fotografom i muzičarem Igorom Motlom sarađuje nešto duže od jedne decenije i na planu fotografije i na planu muzike.

motl2

„Kad pogledate ove fotografije vidjećete sve što pozorište ima, a što mnogi od vas nisu u prilici da vide: i kostim i scenorgafija i prostor iza scene i ispod scene. To je nama značajna izložbena i arhivska građa koja će se poslije preseliti u Pozorište Prijedor. Portreti glumaca biće izloženi u pozorištu kao što je praksa u svim lijepim teatrima“, rekao je Baroš otvarajući izložbu.

Autor izložbe Igor Motl, kojem je ovo četvrta samostalna izložba fotografija, rekao je da sa Pozorištem Prijedor sarađuje od predstave „Zločin i kazna“ iz 2006. godine i kao fotograf i kao muzički urednik.

motl3

„Ovo je samo jedan mali izbor fotografija, čak nisu ni sve predstave obuhvaćene. Ima i nekoliko portreta rađenih namjenski za potrebe Pozorišta Prijedor, a neke fotografije su integralni dio samih predstava, kao na primjer `Tri sestre` i `Feničanke`“, naveo je Motl.

Direktor Galerije `96 Tihomir Ilijašević rekao je da se Motl prihvatio inspirativnog, a teškog zadatka – portretisanja glumaca i bilježenja scena iz pozorišnih predstava.

„Igor je izabrao da glumac na njegovim fotografijama mora biti glumac na sceni. Koristio je situacije koje su drugi umjetnici režirali, a na nekoliko je bio autor i scenografije i režije. Oba poduhvata su veoma zahtjevna. Uspio je da odgovori na zadato. Ostvario je i dokumentarni i umjetnički zahtjev, sačuvao je u, doduše, blago izmjenjenoj nijansi svoju poetiku, što govori o kontinuitetu misli i odnosa prema umjetnosti“, rekao je Ilijapšević.

motl4

Igor Motl /36/ diplomirao je na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu i radi kao profesor klasične gitare u Muzičkoj školi „Savo Balaban“ u Prijedoru. Fotografijom se bavi od svoje 16. godine kada je počeo sarađivati sa fotografima koji su radili za velike svjetske novinske agencije.

Autor: SRNA

Comments are closed.