Otvorena izložba grafika iz vlastite zbirke

muzej2

U Prijedoru je sinoć otvorena izložba grafika iz umjetničke zbirke Muzeja Kozare, piređena u okviru Prijedorskog kulturnog ljeta.

Autor izložbe, kustos umjetničke zbirke Muzeja Kozare, Aleksa Milić rekao je da posjetioci mogu pogledati 19 radova isto toliko autora i da izložba ima edukativni karakter jer prikazuje sve ono što je vezano za medij grafike kao jedan od likovnih izraza.

„Želimo da predstavimo grafiku ne kao umjetnost umnožavanja već kao jedan samostalni medij. U korespondenciji umjetnika sa materijalom i grafičkom pločom dešava se život. Stvar je u odnosu sa materijalom, prostorom, oblikom, linijom i samim medijem“, rekao je Milić novinarima u Prijedoru.

muzej1

On je naglasio da je izložbe posvećena profesoru Branku Miljušu budući da najveći broj grafika koje posjeduje Muzej Kozare potiče iz njegovog legata

„Potrudili smo se da obuhvatimo sve grafičke izražaje, poput linoreza, drvoreza, bakropisa“, dodao je Milić.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić rekao je da se autor izložbe vodio najprije kvalitetom radova.

muzej3

„Pored toga, generacijski su zastupljeni stvaraoci od najstarijih Radovana Kragulja, Branka Miljuša i Vladimira Veličkovića pa do mlađih poput Nenada Zeljića i Olivere Šipke“, naveo je Radonjić.

Prema njegovim riječima, izložba je edukativna jer bi većina laika u razgovoru s kustosom mogla doći do informacije i vidjeti konkretno različite vrste štampe – visoku, duboku i ravnu.

„Za likovnu zbirku posebno interesantna je činjenica da smo ovu godinu započeli sa oko 800 radova i, zahvaljujući prvom međunarodnom bijenalu radova na papiru koje smo organizovali uz podršku grada Prijedor, taj broj je uvećan za 108 novih, izuzetno kvalitetnih radova. Među njima je najviše grafika i to je garancija da ćemo imati još zanimljivih izložbi“, dodao je Radonjić.

Izložba grafika u Muzeju Kozare u Prijedoru biće otvorena do 30. jula.

Autor: SRNA

Comments are closed.