Otvorena izložba grafika Vladimira Vanje Vlačine: „Rašanima u čast“

Izložba grafika akademskog slikara Vladimira Vanje Vlačine pod nazivom „Rašanima u čast“ otvorena je u „Galeriji `96“ u Prijedoru i ljubitelji likovne umjestnosti mogu je pogledati do 7. januara iduće godine.

Direktor „Galerije `96“ Tihomir Ilijašević rekao je da ova izložba dobija na značaju ako se ima u vidu da se autor pozabavio temom koja je vrlo rijetka i u koju se drugi umjetnici vrlo rijetko upuštaju.

„Ovaj ciklus grafika posvećen je umjetnosti velike i moćne civilizacije Etruraca čije predstavljanje traži i izuzetno poznavanje istorije umjetnosti, a čijim dekorativnim oblicima Vanja Vlačina daje svoj lični pečat“, kazao je Ilijašević.

Autor Vladimir Vanja Vlačina naveo je da je izložio 25 grafika rađenih u tehnici linorez posvećenih civilizaciji nestaloj prije 2.000 godina.

„Radi se o 25 dekoracija koje čine elementi etrurske ornamentike. Moja fascinacija tom blistavom civilizacijom je u prvom redu likovna i estetska, a drugi momenat je njihova zagonetnost jer su mnogo toga dali u naslijeđe, posebno rimskoj imperiji, a njihovo porijeklo je i danas obavijeno velom tajne“, rekao je Vlačina.

On je dodao da je u svojim radovima već postojeću ornamentiku sa etrurskih artefakata prekomponovao i doveo u jedno novo stanje, koristeći krug kao osnovnu formu komponovanja, smještenu u kvadrat uz uvijek prisutnu simetriju.

„Etrurci su sebe nazivali `rasima` i `rasenima`, a slavisti potvrđuju da je ispravno reći `rašani` i otuda naziv ove izložbe“ rekao je Vlačina.

Prva samostalna izložba ujedno je magistarski rad Vanje Vlačine koji je postdiplomske studije započeo u klasi profesora Branka Miljuša, a završava u klasi Zorana Banovića. Vlačina radi u Pozorištu Prijedor scenografiju, kostimografiju, grafički dizajn, fotografiju i dizajn svjetla.
SRNA

Comments are closed.