Otvorena izložba Mirjane Јukić

071437

U Muzeju Kozare u Prijedoru sinoć je otvorena izložba likovne umjetnice Mirjane Јukić pod nazivom „Slike“ kojom je počela ovogodišnja izložbena sezona u toj ustanovi kulture.

Riječ je o izuzetnim slikama, nastalim u posljednje dvije godine, rekao je Tihomir Ilijašević, direktor prijedorske Galerije `96, otvarajući izložbu.

Mirjana Јukić je istakla da se slikarstvom bavi od 1990. godine, da je pohađala školu slikarstva i grafike kod umjetnika Ude Ajzenahera, a potom intenzivne seminare slikarstva kod poznatih likovnih umjetnika širom Njemačke.

„Radim i danas, i to tehnikom akrilik. Večeras je izloženo 27 radova rađenih kombinovanom tehnikom i akrilom na platnu i papiru“, rekla je Јukićeva.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić je istakao da će sugrađani izložbu moći da pogledaju do kraja februara, a da je izložba rezultat konkursa koji je prvi put raspisan u istoriji Muzeja.

„Umjetnički savjet je izabrao da Mirjana Јukić ima u ovoj izložbenoj sezoni samostalnu izložbu. Već vidimo koje su prednosti konkursa, a to je taj kvalitetan likovni sadržaj za prijedorsku publiku“, rekao je Radonjić.

On je istakao da ta vrsta žirirane izložbe ima daleko veći značaj u biografiji umjetnika.

Radonjić je dodao i da će nakon Јukićeve, tokom ove izložbene sezone u Muzeju Kozare izlagati i Darko Đurović iz Podgorice i Tamara Žderić iz Beograda koji su, takođe, izabrani putem konkursa.

Sezonu će upotpuniti ranije dogovorene izložbe Radovana Kragulja i Dragana Dragića, izložba grafike iz umjetničke zbirke Muzeja, te izložba djela nastalih u Likovnoj koloniji Rakani.

„Posebno bih istakao Međunarodni bijenale radova na papiru koji se prvi put održava u Prijedoru, za koji je konkurs otvoren do kraja marta tako da će do kraja godine biti za svakoga po nešto u Muzeju Kozare“, istakao je Radonjić.

Autor: SRNA – RTRS

Comments are closed.