Otvorena izložba narodnih nošnji „Tragom naših predaka“

08-Prijedor---Igor-Suzic,-Aleksandar-Dragic,-Marija-Radakovic-i-Zoran-Radonjic

„Tragom naših predaka“ naziv je etnološke izložbe koja je večeras otvorena u Muzeju Kozare u Prijedoru.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić rekao je da je predstavljen dio bogate zbirke narodnih nošnji u vlasništvu Aleksandra Dragića.

„Mene lično najviše oduševljava entuzijazam i ljubav ovog mladog čovjeka prema etnologiji, iako ne posjeduje formalno obrazovanje iz ove oblasti“, kazao je Radonjić.

Kustos etnološke zbirke Muzeja Kozare Marija Radaković rekla je da je Aleksandar Dragić došao u ovu ustanovu i pokazao jednu staru nošnju, a da je onda ona otišla njegovoj kući pogledati i druge nošnje koje ima.

08-Prijedor---otvaranje-izlozbe-Tragom-nasih-predaka

„To je toliko bogatstvo da smo odlučili naći prostor za ovu izložbu, iako nije bila predviđena našim godišnjim planom. To je umjetnost na kojoj može da nam se zavidi“, kazala je Radaković.
Aleksandar Dragić rekao je da je malo toga što se može reći o nošnji jer nošnja sama o sebi govori mnogo više.

„Ova ljubav i strast nastale su zahvaljujući Radničkom kulturno-umjetničkom društvu `Pelagić` iz Banjaluke gdje sam igrao i radio više od deset godina i zahvaljujući bakama koje su mi u naslijeđe ostavile neke starine“, naveo je Dragić.

08-Prijedor---izlozba-narodnih-nosnji

On je dodao da je etnologiji posvetio svoje vrijeme i svoju ljubav i da je zahvalan ljudima koji su mu poklonili ili dozvolili otkup nošnji ili dijelova nošnji.

Umjetnički rukovodilac Kulturno-umjetničkog društva „Sedmica“ iz Ugrinovaca kod Beograda Igor Suzić rekao je da se sa kolegom Dragićem upoznao zahvaljujući nošnjama.

„Danas sam prevalio dug put da uživam u ovoj ljepoti“, rekao je Suzić otvarajući izložbu.

Izložba „Tragom naših predaka“ u Muzeju Kozare u Prijedoru biće postavljena nekoliko mjeseci.

Autor: SRNA

Comments are closed.