Otvorena izložba radova Borisa Eremića

Izložba radova Borisa Eremića „Vrbe“ otvorena je u subotu uveče u prijedorskoj „Galeriji `96“ gdje će likovna publika do 6. septembra moći pogledati 22 slike u tehnikama akrilik, pastel, ulje i ugljen mladog akademskog slikara iz Prijedora. Direktor Galerije `96 Tihomir Ilijašević rekao je da se radi o jednoj od postavki iz programa predstavljanja mladih stvaralaca i da Prijedorčani mogu biti ponosni na svog sugrađanina koji je jedan od najdarovitijih mladih slikara u Republici Srpskoj. „Boris Eremić prošao je sve poznate, standardne nedoumice. Držao se onog što poznaje i voli: ljudi, znači portreti, Sana uz koju je odrastao, znači voda, obala, vrbe“, kazao je Ilijašević otvarajući izložbu.
On je podsjetio da je Eremićeva prva samostalna izložba bila portreti velikana džez muzike. „Pozabavio se onim što, nažalost, malo ko od sadašnjih mladih akademskih slikara smije i pomisliti. Portret je za njih bauk, za Borisa nije, za Borisa je radost“, naveo je Ilijašević. Eremić je rekao da je ovo njegova prva ozbiljna izložba koja zaokružuje ciklus koji je radio od druge godine akademskog školovanja do danas. „Te vrbe bile su neka vrsta moja opsesije i morao sam ih se osloboditi na ovaj način. Morao sam sam sebi objasniti šta su vrbe jer sam rođen kraj rijeke i jer sam neprestano gledao i razmišljao o tlu, vrbama i rijeci koji su me okruživali“, dodao je Eremić.
Boris Eremić rođen je u Prijedoru 1981. godine. Diplomirao je slikarstvo 2008. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Banjaluci u klasi profesora Radomira Kneževića. Prije „Vrba“, imao je dvije samostalne izložbe kada se, takođe u rodnom gradu, predstavio portretima i „Jednom subjektivnom istorijom stripa“. Učestvovao je na tridesetak kolektivnih izložbi u Prijedoru, Banjaluci, Sarajevu, Beogradu, Veroni i Briselu, te na više likovnih kolonija i art radionica. Njegovu treću samostalnu izložbu podržali su Ministarstvo prosvjete i kulture RS, Javna ustanova „Centar za prikazivanje filmova“ Prijedor i Centar za kreativnu industriju.
Tekst – SRNA
Foto – www.gradprijedor.com

Comments are closed.