Otvorena izložba radova polaznika slikarske radionice

Pred velikim brojem roditelja, rodbine, prijatelja ali i ljubitelja slikarstva, sinoć je u holu prijedorskog pozorišta otvorena izložba radova polaznika slikarske radionice akademskog slikara Zorana Radonjića. Kako je rekla Neda Medić, učenica Medicinsko-tehnološke i Građevinske škole, ovo je njena druga izložba na kojoj se predstavila sa 3 rada. „Slikarsku radionicu pohađam već 6 godina, uglavnom slikam pejzaže a radim najčešće sa uljem. Sa našim profesorom je jako zanimljivo, duhovit je i od njega mnogo naučimo kada je slikanje u pitanju“, rekla je Neda Medić. Njena sestra Maja koja pohađa Gimnaziju „Sveti Sava“ na izložbi se predstavila sa 4 rada.
„Želja za slikanjem kod mene se javila još u ranim godinama pa sam sa sestrom krenula u ovu Školu slikanja. Ova izložba nam objema mnogo znači jer publika može da vidi ono što smo naučile“, dodala je Maja Medić. Četrnaestogodišnja Darija Grbić nije krila svoje zadovoljstvo učešćem na izložbi. „Ova izložba mi mnogo znači, i zato što je prva i zato što drugi mogu da vide moj talenat za slikanje. Atelje pohađam već 4 godine sa prekidima a za izložbi sam naslikala voćku drveta u proljeće dok se na drugoj slici nalazi kuća u polju“, rekla je Grbićeva. Akademski slikar Zoran Radonjić je rekao da se radi o sedmoj generaciji polaznika „Škole slikanja“ s tim da je riječ tek o drugoj izložbi za koju se nada da će u narednim godinama postati tradicionalna. „Želja mi je da i široj publici pokažemo ostvarenja ovih mladih ljudi. Jako sam zadovoljan sa 40 izloženih radova, prvenstveno sada, kada ih sve vidim na okupu. Pojedinačno, ovi radovi zrače na jedan način, a kad su zajedno imaju neku zajedničku energiju, zajedničku nit koja je u stvari i nit slikarskog ateljea i atmosfere u kojoj oni rade“, istakao je Radonjić. On je dodao da je već postalo evidentno da su stariji polaznici, prevazišli neke „zanatske probleme“.
„Osim toga primjetna je i njihova lična kreativnost i potreba da trabsformišu stvarnost, tj. da realizam prevedu u ekspresionizam. To me oduševljava s obzirom na njihov uzrast. U pitanju su polaznici od 7 do 18 godina a ovi najstariji već barataju sa nekim slikarskim jezikom i uvjeren sam da nekima od njih mogu da pozavide i neki stariji slikari. Ovo je još jedan dokaz da je slikarska žica ovdje u Potkozarju veoma jaka i da Prijedor ne zovu uzalud gradom slikara“, rekao je Radonjić. Prema njegovim riječima broj polaznika slikarske radionice nije uvijek isti te se uglavnom povećava nekoliko mjeseci uoči prijemnih ispita za Akademiju umjetnosti i Arhitektonski fakultet.
„Mogu sa ponosom da kažem da su svi koji su prošli kroz slikarski atelje koji vodim sa uspjehom upisali željene fakultete“, dodao je na kraju ovaj prijedorski akademski slikar koji se do sada predstavio sa više samostalnih i kolektivnih izložbi a autor je mnogih autorskih filmova, dokumentarnih i putopisnih serijala te 3 dugometražna igrana filma. Na izložbi koja je otvorena u foajeu Pozorišta Prijedor izloženo je ukupno 40 radova 19 mladih autora. Svoje radove prijedorskoj publici su predstavili: Gorana Dobrovocki(18), Maja Medić(17), Neda Medić(17), Marija Tankosić(12), Lana Soldat(13), Darija Grbić(14), Milana Simić(16), Tanja Đaković(18), Luka Malić(12), Božana Malić(10), Ajla Hadžić(10), Danilo Pauković(8), Katarina Knežević(8), Kristina Marčeta(8), Bojana Golubović(11), Luka Dabić(8), Aleksa Kesić(8), Irina Vujičić(8) i Marija Čavka(7).

Comments are closed.