Otvorena izložba radova Trećeg međunarodnog bijenala

U Muzeju Kozare juče je otvorena izložba radova Trećeg međunarodnog bijenala radova na papiru „Prijedor 2020“, na koji se prijavilo 126 autora iz 21 države svijeta, sa ukupno 223 rada.

– Kada je međunarodni karakter izložbe u pitanju, otišli smo korak dalje. Imamo učesnike sa svih kontinenata, a ovaj put su nam se pridružili i Јužna Afrika, Јužna Koreja i Rusija – rekao je novinarima u Prijedoru direktor Muzeja Kozare i inicijator bijenala Zoran Radonjić.

Žiri u sastavu Francisko Araja iz Francuske, Leposava Milošević Sibinović iz Srbije i Predrag Marjanović iz BiH odabrao je za izložbu 172 rada 98 autora, i to 121 rad iz kategorije crtež i grafika, 45 slikarskih djela i šest radova u oblasti intermedija.

– Posebno raduje činjenica da su autori ovaj put poklonili 109 kvalitetnih radova Muzeju Kozare, čime je zbirka, računaju li se i prethodna dva bijenala, postala bogatija za 350 radova – naveo je Radonjić.

Tri ravnopravne nagrade i novčane iznose od po 500 evra osvojili su Ljubomir Stahov iz Hrvatske za rad „Iz prirode 2“, Marija Luisa Estrada Sančes iz Meksika za rad „Gvardijanas“ i Horhe Noges Erera iz Meksika za rad „Maniki“.

– Sve i jedan rad u finalu mogao je biti nagrađen jer zaista ima vrhunskih majstora. Nagrađena je spontanost našeg Prijedorčanina Ljubomira Stahova, koji sad živi u Hrvatskoj, vrhunska grafika meksičkog autora, a pohvale su dobili profesori akademija čiji su radovi mogli osvojiti i prva i druga mjesta. Odluke žirija bile su jednoglasne – rekao je član žirija Predrag Marjanović.

Posebna priznanja žiri je dodijelio Zoranu Banoviću za rad „Odjek“, Biljani Gavranović za rad „Koža 1“, Dijani Morales Galisiji za rad „Ascenso“ , Borjani Mrđa Dragičević za rad „Gusjenica“ i Cvetki Hojnik za rad „Tamna strana meseca 1/20“.

Šef Odsjeka za obrazovanje, socijalnu zaštitu i nevladine organizacije grada Prijedora Stevica Dronjak rekao je da posljednjih 15 godina Gradska uprava podržava organizaciju likovnih događaja poput ovog bijenala, likovne kolonije i grada murala.

– Samom tom činjenicom Prijedor se svrstava u red gradova koji se s pravom nazivaju prijestonicom kulture. Nastojaćemo da i ubuduće podržavamo ovakve likovne događaje, a ono što posebno raduje je da radovi s ove izložbe ostaju u Prijedoru. S obzirom na kvalitet radova, to predstavlja određeno bogatstvo – ocijenio je Dronjak.

Izložba je realizovana uz podršku Grada Prijedora i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, bez svečane ceremonije i bez prisustva nagrađenih autora, a u skladu sa epidemiološkim mjerama, i biće otvorena do 20. novembra. Dio postavke izložen je i u Galeriji „Sreten Stojanović“.

Izvor: SRNA – RTRS
Foto: Muzej Kozare Prijedor

Comments are closed.