Otvorena izložba slika i crteža Katarine Đorđević

Izložba slika i crteža Katarine Đorđević otvorena je u petak uveče u Muzeju Kozare u Prijedoru i ljubitelji umjetnosti 35 njenih slika i crteža moći će pogledati do 20. decembra.

Kustos umjetničke zbirke Muzeja Kozare Aleksa Milić rekao je da slikar pred djelom Katarine Đorđević može samo da se pokloni jer je vrstan crtač i slikar i jer njeno djelo, budući da je veoma autentično slikarstvo, dokazuje da slikarstvo i dalje postoji, bez obzira na priče koje kažu da je umrlo.

„Katarina Đorđević inspiraciju pronalzi u sebi kao autentičan stvaralac jer Lepenski vir je duboko u nama, ova malahit zelena, koja proviruje sa sopoćanskih fresaka, takođe je duboko u nama i ovaj grč Lepenskog vira poptuno je identičan grču savremenog čovjeka koji se vidi na Katarininim crtežima“, naveo je Milić.

Autorka Katarina Đorđević rekla je da je banjalučkoj publici u četvrtak uveče, a prijedorskoj sinoć, predstavljen dio ciklusa kojim se bavi devet godina.

„Riječ je o korijenima od kojih krećemo, o sličnostima u arhetipima praistorisjkog perioda nastalih na našim prostorima i u svijetu i o sličnostima bazičnih osjećanja i osnovnih kvaliteta ljudskog života, a intenzivni kolorit je tu jer dolazim sa juga Srbije i jer sam putovala tamo gdje boja dominira“, kazala je Đorđević.

Direktor Muzeja Kozare Milenko Radivojac rekao je da je izložba rezultat opredjeljenja ovog Muzeja da svake godine ugosti nekoga od učesnika likovne kolonije „Sreten Stojanović“ koja se na Kozari održava svakog avgusta posljednjih osam godina.

„Muzej Kozare saorganizator je ove likovne kolonije. Lani je jedan od učesnika bio Katarin otac, takođe profesor na likovnoj akademiji u Nišu, kao i Katarina, a njega je sa našim gradom povezao naš Branko Miljuš“, kazao je Radivojac.

Izložba je otvorena uz pratnju na gitari učenice prijedorske muzičke škole „Savo Balaban“ Teodore Ljubičić.
SRNA

Comments are closed.