Otvorena izložba slika sa 7. Likovne kolonije Sreten Stojanović

U Muzeju Kozare u Prijedoru sinoć je otvorena izložba slika nastalih na 7. Likovnoj koloniji „Sreten Stojanović“, održanoj početkom avgusta na Kozari. Na izložbi su izložena 23 rada sedam akademskih slikara iz Izmira, Pančeva, Kikinde, Novog Mesta i Niša – opština sa kojima opština Prijedor ima povelje o bratimljenju i saradnji. Selektor kolonije, akademski slikar Zoran Radonjić rekao je da tek sada kad sve radove vidi na jednom mjestu potpuno je siguran da je kolonija bila veoma uspješna. „Grad je dobio dosta dobrih djela i drago mi je što su autori otišli zadovoljni i što nose lijepe utiske sa ove kolonije. Tehnike i motivi na slikama su različiti, ali preovladava Kozara s tim što je ona apstrahovana u mnogim djelima“, naglaio je Radonjić.
Direktor Muzeja Kozare Milenko Radivojac, koji je otvorio izložbu, kaže da je ovom postavkom zadovoljniji nego izložbama sa prethodnih kolonija. „Vidi se da se radi o zaista zrelim umjetnicima i veoma se radujem kvalitetnim radovima od kojih po jedan od svakog autora ostaje u fundusu Muzeja Kozare“, rekao je Radivojac. Istoričar umjetnosti Siniša Vidaković, koji je kao likovni kritičar pratio rad umjetnika na koloniji, naveo je u katalogu izložbe da je „sedmoro umjetnika iz sedam gradova, čiju je pozitivnu energiju prepoznao Prijedor, u svojim radovima ispričalo iskrenu priču o istini, ljepoti i trajanju“. Autori izloženih radova su Bedri Karajagmurlar iz Izmira, Vladana Moldovan iz Pančeva, Andreja Potočar iz Novog Mesta, Miroljub Đorđević iz Niša, Branko Miljuš, kao kum Muzeja Kozare iz Beograda, i Zoran Radonjić, koji je iako selektor kolonije, bio i njen aktivni učesnik.
Izložba je organizovana kao prateći program 39. Književnih susreta na Kozari, te su njenom otvaranju prisustvovali i pjesnici, gosti i učesnici ove manifestacije, a po tradiciji pjesnici Dobrica Erić i Ljubivoje Ršumović su govorili i svoje stihove. Izložba će biti otvorena do 24.oktobra.
Tekst – SRNA
Foto – SRNA i GradPrijedor.com

Comments are closed.