Otvorena izložba slika Vladislava Makanjića „Ni 60 nije mnogo“

Izložba slika poznatog prijedorskog slikara Vladislava Makanjića, pod nazivom „Ni 60 nije mnogo“, otvorena je sinoć u Muzeju Kozare u povodu krsne slave ove ustanove, Svetog Luke.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da je Vladislav Makanjić odgojio mnoge generacije u Prijedoru i da aktivno radi i dan-danas.

„Treba da bude uzor mladima kako treba živjeti i kako treba raditi. Zahvaljujem mu se u ime svih generacija koje je odgojio i želim mu dug život i dobro zdravlje, kao i da nastavi stvarati“, kazao je Pavić otvarajući izložbu.

On je dodao da je imao čast da mu Vladislav Makanjić bude nastavnik likovnog, a njegova supruga razrednik, i to baš u prostorijama Muzeja Kozare gdje je nekada bila smještena Osnovna škola „Mira Cikota“, današnja „Branko Ćopić“.

Direktor Muzeja Kozare Milenko Radivojac rekao je da ova ustanova danas po 20. put obilježava krsnu slavu.

„Nije bilo dileme ko bi mogao biti autor koji će dostojno uveličati obilježvanje krsne slave, a sasvim slučajno izloženo je upravo 60 radova“, istakao je Radivojac.

Vladislav Makanjić rekao je da ovom izložbom slavi 60 godina od svoje prve samostalne izložbe koju je priredio u rodnoj Rogatici.

„Može se reći da je ovo retrospektiva moga 60 godina dugog izlagačkog staža. Najstarija slika ovdje jeste portret moga oca. Dominiraju pejsaži, mrtva priroda, cvijeće i stari Prijedor, a od tehnika ulje na platnu, tempera i akvarel“, dodao je Makanjić.

Profesor Ljubomir Gajić rekao je da u Makanjićevim slikama nema rutine i da mu, iako slika više od 60 godina, polazi za duhom da je svaka slika novodoživljena.

„Obrazovan je slikar, visokobrazovan pedagog, a ne želi na slici pouke akademizma. Jednostavno, nudi optimističniju stranu života“, kazao je Gajić.

Izložba slika Vladislava Makanjića „Ni 60 nije mnogo“ u Muzeju Kozare u Prijedoru biće otvorena do 20. novembra.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.