Otvorena manifestacija Zlatne ruke Potkozarja

Peta etno izložba „Zlatne ruke Potkozarja“ u okviru „Kulturnog ljeta Prijedor 2011“ otvorena je danas u našem gradu, a okupila je je 30 izlagača iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Italije. Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić rekao je da je ova manifestacija itekako zaživjela jer svake godine okupi sve više učesnika i posjetilaca, da na prvom mjestu za cilj ima afirmaciju tradicionalnih vrijednosti potkozarskog kraja, ali da je činjnica da privlači i goste izvan Potkozarja. „Vrijednosti koje su njegovali naši preci treba obnavljati i prenositi na mlade generacije jer se one potvrđuju u današnje vrijeme, a zasigurno su veoma zanimljive i za domaće i za strane goste koji u ljeto borave u gradu na Sani“, rekao je Pavić novinarima u Prijedoru.
On je naglasio da manifestacija ima i prodajni karakter gdje svi imaju priliku i pokazati svoje umijeće, ali i prodati razne rukotvorine. „Privredni karakter ove manifetsacije je veoma značajan i opština Prijedor i dalje će je nastaviti podržavati“, istakao je Pavić. Direktorica Turističke organizacije opštine Prijedor Amira Ganić rekla je na ni kišno vrijeme nije omelo izlagače i da je, zbog lošeg vremena prvog dana ove manifestacije, opština Prijedor odobrila da ona traje četiri umjesto, kako je bilo planirano, dva dana. „Imamo 13 udruženja, tri radionice i 14 pojedinaca na dvadesetak štandova. Kiša im očito ne kvari raspoloženje i svi su veoma uporni, a i takmiče se za novčane nagrade od 250, 150 i 100 KM za prva tri mjesta u kategorijama najoriginalniji eksponat i najljepše uređen štand“, navela je Ganićeva.
Ona je dodala da komisiju za ocjenjivanje eksponata i štandova čine arheolog Milenko Radivojac, etnolog Marija Radaković i likovni umjetnik Mesud Hodžić. Vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije RS Tihomir Ljubojević rekao je da su „Zlatne ruke Potkozarja“ jedna od značajnijih manifestacija za razvoj turizma RS i da je sigirno da će se ona naći na turističkoj mapi RS i u kalendaru turističkih događaja RS. „Zajedno sa kolegama iz Prijedora nastojaćemo da što više plasirmao vrijednosti Potkozarja za koje sam siguran da će se naći u raznim krajevima Evrope i svijeta. Rukotvorine su jako značajne na međunarodnim sajmovima turizma jer su ljudi željni autentičnog i autohtonog proizvoda iz naroda“, ocijenio je Ljubojević. Cijene eksponata kreću se od 2 KM do 250 KM, a izlagači, osim iz Prijedora, dolaze iz Trenta u Italiji, Kraljeva, Kragujevca i Peći u Srbiji, Novog Grada, Banjaluke, Prnjavora, Kozarske Dubice i Grahova.
U pratećem programu manifestacije nastupiće ansambli lokalnih kulturno-umjetničkih društava „Milan Egić“ iz Brezičana i „Omarska“ iz Omarske. Organizator „Zlatnih ruku Potkozarja“ je Turistička organizacija opštine Prijedor, a pokrovitelji opština Prijedor i Ministarstvo prosvjete i kulture u Vladi RS. Proglašenje pobjednika zakazano je za sutra u 20.00 časova na malom trgu gdje se manifestacija i održava, ako vremenske prilike dozvole, odnosno u obližnjoj „Galeriji `96“ ako bude padala kiša.
Tekst – SRNA
Foto – www.gradprijedor.com

Comments are closed.