Otvorene jubilarne „Zlatne ruke Potkozarja“

28-Prijedor---Zlatne-ruke-Potkozarja

U Prijedoru su danas počele desete, jubilarne „Zlatne ruke Potkozarja“ u okviru Prijedorskog kulturnog ljeta 2016.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da je ova tradicionalna manifestacija prilika da građani Prijedora, a naročito žene Prijedora, pokažu šta su u ovoj godini radile i stvorile, ali i prilika da taj njihob rad vide i verifikuju svi koji ovih dana posjete mali trg.

„Ujedno je to prilika da se prodaju proizvodi i sklope poslovni ugovori, što znači da ova manifestacija ima i privredni i turistički karakter. Posjećenost je uvijek dobra jer su svi zainteresovani da vdie šta se radi u kućnoj radinosti, a grad podstiče ovu manifestaciju jer smatrarmo da je ovo jedan od načina da se ljudi zaposle i da kod svoje kuće i svojim sredstvima rada naprave nešto što ima tržišnu vrijednost“, rekao je Pavić novinarima u Prijedoru.

28-Prijedor---Marko-Pavic

On je najavio da će grad i ubuduće podržavati ovu i slične manifestacije jer smatra da one imaju višestruk interes za grad Prijedor.

Direktor Turističke Turističke organizacije grada Prijedora Amira Ganić rekla je da na „Zlatnim rukama Potkozarja“ ove godine na 21 štandu izlaže sedam udruženja, dvije domaće radinosti, prijedorska kancelarija Privredne komore Republike Srpske i 30-ak pojedinaca koji se bave izradom rukotvorina i suvenira.

„Cilj manifestacije je očuvanje tradicije, kulture i običaja naroda Potkozarja. Ona ima i prodajni i takmičarski karakter“, rekla je Ganićeva novinarima u Prijedoru i dodala da će tri najbolja eksponata biti novčano nagrađena sa 250, 150 i 100 KM, a sa 100 KM najljepše uređen izložbeni štand.

Predsjednik komisije za izbor najljepših eksponata i štanda Milenko Radivojac rekao je da žiri ima zadatk da objektivno ocijeni izloženo.

28-Prijedor---rukotvorine-i-suveniri-na-dvadesetak-standova

„Vodićemo se time da eksponati koji su uradile zlatne ruke naših sugrađanki imaju sve elemente tradicije ovog kraja. To je prevashodno, nećemo se povući za kičem. Ni prethodnih devet godina nije bilo primjdbi, tako da ćemo i ove godine biti na pravom zadatku“, dodao je Radivojac.

Nakon etno izložbe „Zlatne ruke Potkozarja“, u Prijedoru će u subotu, 30. jula biti održana i gastro prezentacija „Veče domaće kuhinje“, koju Turistička organizacija grada Prijedora priređuje po osmi put.

Osam udruženja predstaviće tada kulinarske vještine naroda Potkozarja. Svi učesnici dobiće po 150 KM za nabavku namirnica, a udruženje sa najraznovrsnijom i najpotpunijom ponudom, po ocjeni samih učesnika, dobiće pehar.

Autor: SRNA

Comments are closed.