Ova godina bez konkursa u projektu „Grad murala“

Udruženje likovnih umjetnika Prijedor /ULUP/ saopštilo je danas da ove godine neće biti raspisan međunarodni konkurs za nagradu „Paola de Manjinkor“ u okviru projekta „Prijedor grad murala“. Razlog je, kako su naveli iz ULUP-a, situacija izazvana epidemijom korona virusa koja se negativno odrazila na sve segmente života, pa tako i na kulturu.

„Pozivamo vas da uživate u dosadašnjih sedam realizovanih murala po kojima je Prijedor već prepoznatljiv na evropskoj kulturnoj mapi i da se nadamo boljim vremenima“, poručio je predsjednik ULUP-a Boris Eremić.

Prethodni murali su „Šeširdžija“ /2013/ Nataše Konjević iz Banjaluke, „Transformacija“ /2014/ Atile Samožija Vidama iz Mađarske, „Vrt“ /2015/ Raula Opre Sadoa iz Rumunije, „Grad“ /2016/ umjetničke grupe „Dim tim“ iz Beograda, „Negdje između početka i kraja“ /2017/ Selvera Begića iz Banjaluke, „Gejm on“ /2018/ Ljubiše Pušca iz Prijedora i „Šta je unutra?“ /2019/ Andreja Žikića Arteza iz Beograda.

Projekat oslikvanja murala od 2013. godine organizovali su ULUP, Gradska uprava Prijedor i Udruženje „Program Prijedor“ iz italijanskog grada Trenta. Međunarodna nagrada nosi ime slikarke iz Lavisa u italijanskoj pokrajini Trentino koja je 1998. godine, zajedno sa djecom iz tadašnjih izbjegličkih centara, oslikala prvi mural u Prijedoru na fasadi Elektrotehničke škole.

Izvor: SRNA – Glas Srpske

Comments are closed.